Aika tarkistuttaa lämmitysjärjestelmä

Kuvan lähde: Talokeskus Yhtiöt Oy

Vaikka vielä nautimme syyskesän lämmöstä, on lämmityskausi alkamassa. Nyt on oikea aika varmistaa, että lämmitysjärjestelmä toimii asianmukaisesti. Jos järjestelmä tarvitsee huoltoa, sen ehtii vielä hoitaa ilman katkoksia lämmityksessä.

Lämmitysjärjestelmästä kannattaa tarkistuttaa

  • Säätöautomatiikan toiminta

Automatiikka huolehtii siitä, että verkostoon lähtevän veden lämpötila on oikea suhteessa sen hetkiseen ulkolämpötilaan. Järjestelmässä on useita elektronisia osia, joiden vanheneminen on normaalia. Myös lämpötilatasot ja aikaohjelmien tarkoituksenmukaisuus kannattaa arvioida ja tarvittaessa muuttaa niitä.

  • Pumpun toiminta

Lämmitysverkostossa vettä kierrättävä pumppu on yleensä pysähdyksissä kesän ajan. Tänä aikana pumpun pesään saattaa laskeutua epäpuhtauksia, jotka aiheuttavat häiriöitä pumpun toiminnassa. Rikkoontuva pumppu pysäyttää lämmitysjärjestelmän toiminnan kokonaan.

  • Termostaattiset patteriventtiilit

Niiden termostaattiosan tarkoitus on sulkea lämmitysveden virtaus patterissa, jos huoneeseen tulee runsaasti lämpöenergiaa ihmisistä tai sähkölaitteista. Termostaatin tulee olla ehjä ja oikein paikalleen kiinnitetty. Myös venttiilin karan liikkuminen kannattaa tarkistaa.

  • Järjestelmän perussäätö

Lämmitysjärjestelmän pitäisi oikein toimiakseen olla perussäädetty eli tasapainotettu. Tämä tarkoittaa sitä, että verkoston eri osiin virtaa juuri oikea määrä kuumaa vettä. Jos verkosto ei ole tasapainossa, osa rakennuksesta jää talvella liian kylmäksi, vaikka samaan aikaan toinen osa rakennuksesta on liian lämmin.

Toimiva lämmitysjärjestelmä pitää sisälämpötilan haluttuna ulkolämpötilan vaihteluista huolimatta: se lisää asumisviihtyvyyttä ja pitää lämmityskustannukset hallinnassa. Sopiva huonelämpötila on 20 – 22 astetta. Huonelämpötilan nousu yhdellä asteella lisää lämmityskuluja jopa 5 prosenttia.

Lämmitysjärjestelmä kannattaa tarkistuttaa oman paikkakunnan LVI-liikkeen ammattilaisella. Varsinkin kerros- ja rivitaloissa perussäätötyöt ja säätölaitteiden viritykset kuuluvat ammattilaisille: ole siis yhteydessä huoltoyhtiöösi.

0 kommenttia

Jätä kommentti

Kirjaudu

Tervetuloa! Kirjaudu sisään tunnuksillasi

Muista kirjautumiseni Unohtuiko salasana?

Lost Password

Kiinteistölehti

Kiinteistölehti