Alkusammutustaitoja sankarikoulutuksella

alkusammutus Kuva: Kiinteistöliitto Pirkanmaa

Taloyhtiöiden isännöitsijät ja hallituksen jäsenet opettelivat ja kertasivat alkusammutustaitojaan Tampereella lokakuussa, kun LähiTapiola Pirkanmaa ja Kiinteistöliitto Pirkanmaa järjestivät kiinteistöalalle suunnatun Sankarikoulutuspäivän. Koulutus liittyi LähiTapiolan valtakunnalliseen, maaliskuussa käynnistyneeseen Sankarikoulutus 2016 -kiertueeseen.

LähiTapiola on halunnut antaa paloturvallisuudelle mahdollisimman laajaa näkyvyyttä. Aiemmin yhtiö on edistänyt paloturvallisuutta mm. sammutintarkastuskiertueiden kautta. Tänä vuonna toteutettu Sankarikoulutus vie turvallisuutta vieläkin pidemmälle, kun koulutus keskittyy ihmisten käytännön alkusammutustaitojen parantamiseen. Sammutustaidoissa kyse on arjen sankaruudesta, jolla voidaan säästyä mittavilta aineellisilta vahingoilta ja jopa säästää ihmishenkiä.

Sankarikoulutuksia on järjestetty yhdessä alueellisten ja paikallisten kumppanien kanssa, joilla on oikeus järjestää alkusammutuskoulutuksia. Koulutukset on järjestetty siten, että ne täyttävät Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön SPEKin ja Suomen Palopäällystöliiton AS1-koulutuksen vaatimukset. Alkusammutuskoulutuksen teoriaosuuden on voinut suorittaa verkkokurssina tai luentona. Teoriaosuuden ja käytännön harjoittelun jälkeen koulutettu on saanut AS1-kortin, joka on voimassa 5 vuotta.

Kiinteistöliitto Pirkanmaa ry:n loppuvuoden keskeisenä teemana on turvallisuus. Näinpä kumppanuus LähiTapiola Pirkanmaan kanssa alkusammutuskoulutuksen osalta on ollutkin erityisen luontevaa. Yhteistyön tuloksena kiinteistönomistajille ja alan ammattilaisille suunnatun yhden aamu- ja iltapäivän aikana koulutettiin sata uutta alkusammutuksen hallitsevaa arjen sankaria. Kaiken kaikkiaan LähiTapiolan tavoitteena on ollut kouluttaa Sankarikoulutuksella 4 000 pirkanmaalaista.

Pirkanmaalla Sankarikoulutuksia järjestetään vielä marras- ja joulukuussa. Tapahtumiin voi ilmoittautua osoitteessa www.sankarikoulutus.fi

LähiTapiolan paloturvallisuus-muistilista

  • Tarkista, että kodissasi on toimiva palovaroitin jokaista alkavaa 60 neliötä kohden! Toimiva palovaroitin antaa kriittisellä hetkellä aikaa pelastautua ja tehdä alkusammutus.
  • Hanki kotiisi sammutuspeite tai käsisammutin. LähiTapiola suosittelee kotiin 6 kg:n kalvovaahto- tai jauhesammutinta ja sammutuspeitettä.
  • Tule alkusammutuskouluun ja tuo läheisesi ja perheesi mukanasi! Alkusammutustaidot ovat tärkeä kansalaistaito. Alkusammutuskoulutukseen voi tulla jokainen yli 12-vuotias.
  • Tee läheistesi, perheenjäsentesi tai vaikkapa työkavereiden kanssa Oma paloharjoitus, johon löytyvät ohjeet osoitteesta www.paloturvallisuusviikko.fi. Oman paloharjoituksen tehneiden kesken arvotaan 1000 euron palkinto!
  • Lataa maksuton Kipinä-sovellus kännykkään. Sen avulla voi tehdä Oman paloharjoituksen ja se muistuttaa palovaroittimen tarkistamisesta. www.paloturvallisuusviikko.fi/kipina

Sammutustaidoilla voi vähentää aineellisia vahinkoja ja palokuolemia

Suomessa syttyy vuosittain noin 6000 rakennuspaloa, joista 3000 asuinrakennuksissa. Käytännössä siis joka päivä melkein kymmenessä kodissa syttyy tulipalo. Suomi on myös palokuolematilastoissa länsimaiden kärjessä. Vuonna 2015 tulipaloissa kuoli 78 henkilöä. Pirkanmaalla palokuolemia sattui 9 kappaletta. Kyselyjen mukaan lähes joka kodista löytyy sammutuspeite tai käsisammutin, mutta silti alkusammutustaidoissa on selvästi puutteita. Finanssialan keskusliiton mukaan palovahinkojen aiheuttamat korvauskustannukset ovat Suomessa vuositasolla 200 miljoonaa euroa.

0 kommenttia

Jätä kommentti

Kirjaudu

Tervetuloa! Kirjaudu sisään tunnuksillasi

Muista kirjautumiseni Unohtuiko salasana?

Lost Password

Kiinteistölehti

Kiinteistölehti