Antennitelevisioverkon taajuusmuutokset jatkuvat

Antennitelevisioverkon taajuusmuutokset laajenevat Pohjois-Suomessa 15.9.2015 alkaen Rukan, Rovaniemen, Vuokatin, Oulun ja Posion lähetysasemille. Myös Joensuun Kiihtelysvaaran lähetysaseman muutostyöt tehdään tänä syksynä. Koko maan kattavat taajuusmuutokset alkoivat Lapin pienillä lähetinasemilla heinäkuun lopussa. Nämä muutokset on saatu päätökseen.

Taajuusmuutosten vuoksi antennijärjestelmiin on tehtävä muutoksia niissä taloyhtiöissä ja julkisissa rakennuksissa, jotka vastaanottavat televisiolähetyksiä yhteisantenniverkon kautta. Tästä syystä yhteisantennikiinteistöjä hoitavien isännöitsijöiden on hyvä olla yhteydessä paikalliseen antenniurakoitsijaan hyvissä ajoin ennen kuin taajuusmuutokset alueella käynnistyvät. Syyskuun puolivälistä vuoden loppuun mennessä tehtävät taajuusmuutokset koskevat arviolta reilua 1 000 yhteisantennikiinteistöä.

Mitä yhteisantennikiinteistössä pitää tehdä?

Päälähetysasemilla tehtävien taajuusmuutosten aikana televisiolähetykset lähetetään rinnakkain sekä uusilla että vanhoilla taajuuksilla pääsääntöisesti 1-4 viikon ajan. DVB-T2-tekniikalla toimivissa kanavanipuissa D (esim. osa maksukanavista) ja H (esim. Ylen HD-kanavat) rinnakkaislähetyksiä ei lähetetä. Täytelähetinasemilla taajuudet muutetaan monin paikoin yhden päivän aikana. Digita tiedottaa tarkoista muutosajankohdista alueittain.

Kaikkien yhteisantennijärjestelmien päävahvistimet on viritettävä uudelleen sen jälkeen, kun uudet taajuudet on otettu alueella käyttöön. Päälähettimien peittoalueilla yhteisantennien viritystyöt tehdään rinnakkaislähetysten aikana. Yhden päivän aikana tehtävissä täytelähetinmuutoksissa päävahvistinten virittäminen tulee tehdä saman päivän aikana. Joissakin tapauksissa antennijärjestelmän päävahvistin voidaan joutua uusimaan muutosten toteuttamiseksi, joten vanhojen antennijärjestelmien kunto on hyvä tarkistuttaa jo etukäteen.

Mitä yksittäisen taloyhtiön asukkaan pitää tehdä?

Antenniurakoitsijan tehtyä viritystyöt kiinteistössä taloyhtiön asukkaiden on tehtävä uudelleen televisioiden kanavahaku. Useimmat televisiot ja digiboksit suorittavat kanavahaun automaattisesti. Taloyhtiöiden velvollisuus on tiedottaa asukkaille ajankohdasta, jolloin kanavahaku on tehtävä.

Koskevatko muutokset omakotitaloissa asuvia?

Omakotitaloissa ja niissä pientaloissa, joissa ei ole yhteisantennijärjestelmää, ei yleensä tarvita muutostöitä. Mikäli antennijärjestelmä on kunnossa, riittää television tai digiboksin kanavahaku sen jälkeen, kun taajuusmuutokset alueella on tehty.

Viestintäviraston neuvontapalvelu auttaa kanavahakuihin liittyvissä kysymyksissä

Viestintävirasto on avannut kuluttajien kysymyksiä varten neuvontapalvelun, joka on avoinna arkisin klo 14.00 – 19.00. Numerossa 0295 390 280 annetaan kuluttajille ohjeita, jos taajuusmuutosten yhteydessä ilmenee ongelmia TV-vastaanottimien kanavahauissa.

Miksi taajuusmuutokset tehdään?

Taajuusmuutokset ovat välttämättömiä, sillä antennitelevisioverkon hyödyntämä niin sanottu 700 MHz:n taajuusalue siirtyy vuoden 2017 alussa langattoman laajakaistan käyttöön. Antennitelevision taajuusalueen kaventuessa tv-verkkojen lähetystaajuuksia on järjesteltävä uudelleen, jotta televisiopalvelujen määrä ei vähenisi. Tämän vuoksi huomattava määrä Digitan UHF-taajuusalueen lähetysverkon päälähettimien ja täytelähettimien käyttämistä taajuuksista muuttuu.

0 kommenttia

Jätä kommentti

Kirjaudu

Tervetuloa! Kirjaudu sisään tunnuksillasi

Muista kirjautumiseni Unohtuiko salasana?

Lost Password

Kiinteistölehti

Kiinteistölehti