Asumismenojen osuus käytettävissä olevista tuloista kasvaa

Suomalaisten asumismenot kasvavat keskimäärin 3,6 prosenttia vuodessa vuoteen 2018 mennessä. Asumisen ennakoidaan vievän entistä suuremman osan suomalaisten tuloista, ilmenee Suomen Kiinteistöliiton ja Omakotiliiton Pellervon taloustutkimuksella teettämästä tutkimuksesta.

Pääkaupunkiseutu on selvästi kallein paikka asua. Pk-seudun ja muun Suomen välilnen ero on suurimmillaan jopa yli 1 000 euroa kuukaudessa. Yleensäkin suuret kaupungit ovat ksutannusten kärjessä, poikkeuksena Oulu, joka lähes kaikissa asumismuodoissa ja asuntojen kokoluokissa on keskiviivan edullisemmalla puolella.

Omistusasujalle edullisimpia kaupunkeja ovat Kouvola ja Rovaniemi, Vuokralla asuville halvimpia ovat Kouvola ja Rauma. Suurimmat pääkaupunkiseudun ja muun Suomen asumismenojen eroon vaikuttavat tekijät ovat lainan lyhennys ja korko, jotka Helsingissä ovat 3,5-kertaiset Kouvolaan verrattuna.

Kiinteistöliiton arvion mukaan 60-neliöisessä kerrostaloasunnossa maksetaan selvästi eniten kiinteistöveroa Helsingissä, 480 euroa vuodessa. Seuraavina tulevat Tampere ja Kuopio, noin 380 euro vuodessa.Raumalla vastaavan asunnon kiinteistövero on 130 euroa vuodessa.

Neljännen kerran tehdyssä tutkimuksessa tarkasteltiin asumismenoja esimerkkitalouksien avulla 21 suurimmassa kaupungissa.

Kirjaudu

Tervetuloa! Kirjaudu sisään tunnuksillasi

Muista kirjautumiseni Unohtuiko salasana?

Lost Password

Kiinteistölehti

Kiinteistölehti