Asumisoikeusjärjestelmän asukasvalinta ja hakujärjestelmä remonttiin

Hallitusohjelmassa olevan asumisoikeusjärjestelmän uudistamisprosessi on edennyt Ympäristöministeriössä vaiheeseen, jossa pyydetään kommentteja suuntaviivoista, joiden mukaan asumisoikeusjärjestelmää koskevaa lainsäädäntöä uudistetaan. Ympäristöministeriön valmisteleman luonnoksen on määrä lähteä lausuntokierrokselle vuoden 2017 alussa.

Aamuset-kaupunkimedia kirjoittaa, että hallitusohjelman mukaisesti asumisoikeusjärjestelmään tehdään uudistuksia itsenäisenä hallintomuotona, ja tavoitteena on kehittää asumisoikeudesta huomionarvoinen kolmas hallintamuoto.

Suunnitelmana on kehittää asumisoikeustalojen asukasvalintaa ja hakujärjestelmää. Esimerkiksi jonotuksessa siirrytään mahdollisesti määräaikaisiin järjestysnumeroihin tehokkaamman ja asukaslähtöisemman palvelun takaamiseksi.

Asumisoikeusasukkaiden asema tulee suunnitelman mukaan paranemaan siten, että asukkaat voivat tulevaisuudessa vaikuttaa enemmän yhtiön asioihin. Asukkaiden muodostama yhteistyöelin osallistuisi asioiden käsittelyyn yhtiötasolla.

Suunnitelmien mukaan myös asumisoikeustalojen omavastuukorkoa alennettaisiin. Peruskorjauksia varten muodostettaisiin uusi yhdistetty lainamuoto, joka helpottaisi tilannetta, jossa rakentamislainaa on vielä jäljellä, kun peruskorjaukset alkavat. Asukkailla olisi oikeus lunastaa asunto omakseen tilanteessa, jossa rakennusta ei kannattaisi enää peruskorjata asumisoikeustalona, tai jos talon asumisoikeusvaihtoehdon kysyntä lakkaisi.

Ympäristöministeriön hallitussihteeri Anu Gertz kertoo, että ministeriö päätti pyytää kommentteja lainvalmistelun tässä vaiheessa, koska uudistuksen onnistuminen riippuu yhteisymmärryksestä asumisoikeusjärjestelmän kehittämisen suunnasta.

Linkki lähteeseen

0 kommenttia

Jätä kommentti

Kirjaudu

Tervetuloa! Kirjaudu sisään tunnuksillasi

Muista kirjautumiseni Unohtuiko salasana?

Lost Password

Kiinteistölehti

Kiinteistölehti