Asuntosijoittaminen on kuin shakkipeli

Vuokraturvan hallituksen puheenjohtaja Timo Metsola vertaa blogissaan kiinteistösijoittamista shakin tai tammen pelaamiseen. Muutokset laudalla ovat hitaita ja näyttävät aluksi harmittomilta, kun yhtä nappulaa kerrallaan siirretään. Kuitenkin jokainen siirto on tärkeä.

Asuntosijoittamista on alettu ajatella rohkeuslajina: se, joka uskaltaa tehdä paljon, käyttää korkeinta velkavipua ja lupailla taustajoukoilleen suurimpia tuottoja, voittaa. Jos tämän nielaisee, kiinnostukseen historian opetuksiin ja ikiaikaiseen kiinteistökuplien ketjuun on täytynyt hiipua, Metsola toteaa kirjoituksessaan Vuokraturvan kotisivuilla.

Kuten shakissa ja tammessa, asuntosijoittamisessakin ratkaisee se, miten lopulta käy. Näyttävä avaus pelilaudalla voi kertoa yhtä hyvin nerokkuudesta kuin typeryydestä.

Erityisen ongelmallista Metsolan mukaan on, jos tämä unohtuu yhteiskunnallisessa päätöksenteossa. Aina on otettava huomioon se mahdollisuus, että juuri tällä kertaa onkin itse väärässä. Myös huolimattomuusvirheitä sattuu. Metsola muistuttaa syyskuisesta debatista, jossa Osmo Soininvaara kertoi Helsingin yksiöpulan johtuvan kirjoitusvirheestä. Sellainen oli vuosituhannen alussa lipsahtanut kaupunginhallituksen päätöksen pohjana olleeseen esitykseen.

”Oli sitten kyse asuntosijoittamisesta, musiikista, politiikasta, tammesta tai shakista, nöyryyttä tarvitaan. Älä kuvittele, että pelkkä osallistuminen ja muiden matkiminen riittää mihinkään.”, Metsola kirjoittaa.

Hän sanoo seuraavansa kauhulla, kuinka asuntomarkkinoille, joilla on jo ennestään liikaa uusia kalliita kaksioita, rakennetaan sijoittajille ja ensiasunnonostajille yhä kiihtyvällä tahdilla lisää kalliita kaksioita. Merkkejä tilanteen tiedostamisesta – tai ainakaan sen myöntämisestä – ei Metsolan mielestä ole. Päinvastoin alan toimija toisensa jälkeen painottaa, että tällaiseen ennätyksellisen suureen ennätyksellisen kalliiden kaksioiden tuotantoon ei liity mitään ongelmia.

”Kaikkien ongelmien totaalinen kieltäminen johtuu valitettavasti siitä, että jos tietyt jo tällä hetkellä kiistattomat ongelmat myönnettäisiin, jatkokysymyksiin vastaaminen johtaisi koko tilanteen paljastumiseen. Samasta syystä Ruotsin asuntomarkkinoiden toimijat kiistävät julkisuudessa kaikki ongelmat täysin, vain viranomaiset varoittelevat.”

”Asuntomarkkinat ovat aina olleet syklisiä, ja tulevat aina olemaan. Syklit ovat niin pitkiä, että tätä on monen vaikea muistaa, kun viimeiset 25 asuntosijoittajalle todella hyvää vuotta synnyttävät vastustamattoman kiusauksen unohtaa historian opetukset.”, Timo Metsola päätttää blogikirjoituksensa.

0 kommenttia

Jätä kommentti

Kirjaudu

Tervetuloa! Kirjaudu sisään tunnuksillasi

Muista kirjautumiseni Unohtuiko salasana?

Lost Password

Kiinteistölehti

Kiinteistölehti