Aurinkopaneeleista syntyi julkisivu

Turun Jyrkkälässä perinteisten julkisivumateriaalien lisäksi korjaushankkeessa on hyödynnetty aurinkopaneeleita.

Turussa on toteutettu tiettävästi Suomen ensimmäinen julkisivuremontti, jossa aurinkopaneeliseinä toteutetaan asuinkiinteistöön osana sen julkisivua. Kesäaikaan etelänsuuntaan olevat asunnot ovat kuumia ja viilennyksen tarve kasvaa niissä. Aurinkopaneeleiden avulla voidaan tuottaa osa kiinteistöissä tarvittavasta energiasta.

-Aurinkopaneeleiden tuottamalla sähköllä saadaan iso osa viilennykseen ja ilmanvaihtoon tarvittavasta ostoenergiasta korvattua, kertoo KOy Jyrkkälänpolun toimitusjohtaja Marjatta Roth.

Näyttävä julkisivu

KOy Jyrkkälänpolussa on käynnissä massiivinen julkisivuremontti, jossa 1960-70 -luvuilla rakennetut lähes 20 rakennusta saavat uuden ilmeen. Kahden kuusikerroksisen talon eteläseinään toteutetaan aurinkopaneeliseinät.

Aurinkopaneeleilla on saatu aikaan näyttävä julkisivu. Paneelit on kiinnitetty kiskoihin, jolloin seinärakenne on tuulettuva. Kiinnityksessä on huomioitu tarvittaessa tehtävä paneelin vaihto. Seinä on suhteellisen huoltovapaa ja sen kunnossapito on helppoa.

– Aurinko paistaa yhtiömuodosta riippumatta. Seinärakenteeksi integroitu aurinkopaneelitekniikka on valittu kohteeseen, koska se tuottaa perusparannusratkaisuna valittuun ilmanvaihdon viilennykseen sähköenergiaa, toteaa projektinjohtaja Juuso Hämäläinen Rakennuttajatoimisto Valvontakonsultit Oy:stä.

Pitää uskaltaa

Uudenlaisten ratkaisujen pohtiminen vaatiikin tilaajalta uskallusta ja viitseliäisyyttä.

-Korjaushankkeen allianssimalli on tähän kannustanut, Roth toteaa.

Yhtenä tilaajan tavoitteista hankkeelle oli energiatehokkuuden parantaminen.

-Se koostuu monesta osatekijästä kuten rakenteellisen tiiviyden, eristävyyden ja lämpöarvoltaan parempien rakenteiden valitsemisesta. Hyvänä lisänä kokonaisenergiatarkasteluun on myös aurinkoenergian hyödyntäminen. Oleellista on havaita, että paneelimäärä on mitoitettu tarvittavaa käyttötehoa vastaavaksi. Käyttösähkön kilpailijaksi sitä ei ole tässä laajuudessaan tarkoitettu, Hämäläinen muistuttaa.

-Vastaavat tavoitteet ja valinnat ovat täysin mahdollisia myös asunto-osakeyhtiömuotoisessa yhtiössä. Sähkötekniikka on kuitenkin koko kiinteistöä palveleva järjestelmä ja näin sen eduista ja mahdollisesta edullisuudesta voivat nauttia kaikki talon asukkaat. Sivuuttaa ei voi myöskään aurinkopaneelien aiheuttamaa myönteistä imagoa. Se osoittaa kiinteistön omistajien olevan tietoisia uusista teknisistä ratkaisuista, mutta ennen kaikkea se kertoo kokonaisvaltaisesta harkinnasta kiinteistön parhaaksi, Hämäläinen jatkaa.

Paneeleiden takaisinmaksuajaksi on laskettu viisitoista vuotta.

-Rahallisesti paneeliseinät eivät olleet mitenkään iso kustannus näin laajassa korjaushankkeessa, Roth huomauttaa.

Sähköä päästään tuottamaan toukokuun aikana.

Seuraa Jyrkkälänpolun korjaushanketta nettisivuilla jyrkkala.fi/

0 kommenttia

Jätä kommentti

Kirjaudu

Tervetuloa! Kirjaudu sisään tunnuksillasi

Muista kirjautumiseni Unohtuiko salasana?

Lost Password

Kiinteistölehti

Kiinteistölehti