Betoni- ja puukerrostalojen rakentaminen vertailussa Helsingissä

Puukerrostalo

Rakennusliike Reposella on käynnissä hanke kahden betoni- ja kahden puukerrostalon rakentaminen Helsingin Kuninkaantammeen, kertoo Helsingin Sanomat. Hankkeessa vertaillaan betonin ja puun kustannuseroja kerrostalorakentamisessa.

Helsingin Sanomat on koonnut yhteen VTT:n betoni- ja puukerrostalorakentamista koskevat tutkimukset. Niiden mukaan betonikerrostalon rakentaminen on edullisempaa kuin puukerrostalon. Toisaalta puukerrostalon asumisviihtyvyys koetaan paremmaksi. Niiden rakentaminen on myös kolmanneksen nopeampaa ja niiden rakennusaikainen hiilijalanjälki 20 prosenttia pienempi kuin samankokoisessa betonikerrostalossa. Rakennuksen koko elinkaaren aikaisen hiilijalanjäljen vertailussa puukerrostalon etumatka tosin kutistuu 2 prosenttiin.

Suunnittelu ja rakennusteollisuuden perinne vaikuttavat hintaan

Puukerrostalon rakennuskustannuksia lisäävät sprinklerijärjestelmän asentaminen, työmaan suojaaminen säältä sekä suunnittelu, kukin noin 100 euroa / rakennusneliö. Eroa betonin hyväksi lisää myös rakennusteollisuuden todellisuus: betonirakentamisesta on huomattavasti enemmän kokemusta.

Asuinmukavuus puukerrostalon puolella

VTT:n tutkimuksissa puu on koettu miellyttävämmäksi rakennusmateriaaliksi kuin betoni. Puurakenteisen talon äänimaailma on myös asukkaita enemmän miellyttävä, vaikka aiemmin äänieristystä on pidetty puukerrostalojen heikkoutena.

Lue lisää Helsingin Sanomien alkuperäisestä jutusta.

0 kommenttia

Jätä kommentti

Kirjaudu

Tervetuloa! Kirjaudu sisään tunnuksillasi

Muista kirjautumiseni Unohtuiko salasana?

Lost Password

Kiinteistölehti

Kiinteistölehti