Bruttovuokratuotto pysyy samana – jo yli 20 vuotta alle 4 prosenttia

Pellervon Taloustutkimus PTT:n vuodesta 2013 lähtien tehty vuokratuottotutkimus osoittaa, että 1990-luvun alusta lähtien bruttovuokratuoton kehitys on ollut melko vakaata. Bruttovuokratuotto on pysynyt vajaassa neljässä prosentissa koko tämän ajan. Viime vuosien matala korkotaso on pitänyt asuntosijoittamisen kannattavana toimintana.

-Välillä julkisessa keskustelussa unohtuu, että vuokranantaja maksaa vuokratuotoista myös kaikki kulut. Hoitokulut ovat viime vuosina kasvaneet merkittävästi ja korjauskulut ovat kasvaneet tasaisesti, kuten myös verorasitus, Suomen Vuokranantajat ry:n toiminnanjohtaja Mia Koro-Kanerva huomauttaa.

Hoitokulut kasvavat PTT:n ennusteen mukaan 5,5 prosenttia vuosittain seuraavien viiden vuoden aikana

-Kulujen kasvu on luonnollisesti nostanut myös vuokria. Vuokrien nousu ei ole siis päätynyt vuokranantajien taskuun, kuten bruttovuokratuoton kehitys osoittaa, lisää Koro-Kanerva.

Arvonnousu on ollut varsinkin pääkaupunkiseudulla huomattavaa, mutta tämä on yksityiselle vuokranantajalle toissijainen asia. Mahdollinen arvonnousu realisoituu vasta myyntitilanteessa ja silloinkin siitä on maksettava verot.

-Suurin osa vuokranantajista ei myy vuokra-asuntoaan. Tärkeimmäksi elementiksi muodostuu säännöllinen kuukausittainen vuokratulo, josta maksetaan kulut, lyhennykset ja korot. Tyhjät kuukaudet ovat yksityiselle vuokranantajalle myrkkyä. Yksikin tyhjä kuukausi saattaa tehdä sijoittamisesta verojen jälkeen tappiollista. Siksi on joissain tapauksissa jouduttu jopa laskemaan vuokria, jottei tyhjiä kuukausia tule, Koro-Kanerva selventää

0 kommenttia

Jätä kommentti

Kirjaudu

Tervetuloa! Kirjaudu sisään tunnuksillasi

Muista kirjautumiseni Unohtuiko salasana?

Lost Password

Kiinteistölehti

Kiinteistölehti