Energiahukka kuriin pienillä teoilla

Energiahukka-hahmo

Ympäristöministeriön johtama Energiahukkajahti on kiinteistö- ja energia-alan toimijoiden yhteiskampanja, jonka tavoitteena on auttaa suomalaisia taloyhtiöitä energiatehokkaan kiinteistönpidon polulle. Kampanja tarjoaa selkeän ohjeistuksen, jolla taloyhtiö voi vähentää energiankulutustaan askel kerrallaan.

Asiantuntija-arvioiden mukaan jopa 10-15 prosenttia rakennusten energiansäästöpotentiaalista olisi saavutettavissa ilman kalliita ja raskaita korjaustoimenpiteitä. Tätä varten kampanjassa mukana olevat energiatehokkuuden asiantuntijat ovat Motiva Oy:n johdolla laatineet eri talotyypeille räätälöidyn ohjeistuksen kustannustehokkaista ja helpoista toimenpiteistä energiankulutuksen vähentämiseksi. Hukkajahtiin osallistuva taloyhtiö saa asiantuntijaohjeistuksen jättämällä sähköpostinsa osoitteessa www.energiahukka.fi

Koko taloyhtiö hyötyy – hallituksen jäsenet avainasemassa

Energiatehokkuuden parantamisesta hyötyy koko taloyhtiö. Taloyhtiön hallitukselle parempi energiatehokkuus tarkoittaa ennen kaikkea, että asunto-osakeyhtiö voi jatkossa käyttää rahansa viisaammin. Taloyhtiön hallituksen jäsenet ovat avainasemassa, sillä hukkajahdin toimenpiteet edellyttävät hallituksen päätöksiä. Ensimmäinen askel hukkajahdissa onkin taloyhtiön hallituksen kutsuminen koolle tai energiahukkajahdin ottaminen mukaan seuraavan hallituksen kokouksen asialistalle.

Taloyhtiön asukkaille Energiahukan häätäminen tarkoittaa erityisesti mukavampaa ja halvempaa asumista.

Myös isännöitsijä hyötyy kampanjaan osallistumisesta. Isännöitsijän työ on helpompaa energiatehokkaassa taloyhtiössä, jossa asukkaat ovat tyytyväisiä. Isännöitsijän apua tarvitaan erityisesti hukkajahdin toimenpiteiden toteutuksessa.

Askel kerrallaan energiatehokkaan kiinteistönpidon polulle

Energiahukka-kampanjan ytimenä toimiva, kampanjasivuilta löytyvä ohjeistus on räätälöity kerros-, pari- ja rivitaloille lämmitys-, ja ilmanvaihtojärjestelmän mukaan.

Ohjeistuksen toimenpiteet on luokiteltu seuraavasti:
1. Ikkunoiden ja ulko-ovien tiivistys
2. Ilmanvaihdon tarkastus ja säätö
3. Lämmitysjärjestelmän tarkastus ja säätö
4. Vedenkulutuksen hallinta
5. Sähkönkulutuksen hallinta

Lisäksi “bonustoimenpiteinä” ohjeistuksessa suositellaan tietyille talotyypeille ilmalämpöpumpun käyttöönottoa ja yläpohjan lisäeristämistä.

Kaikkea ei tarvitse tehdä kerralla, vaan ohjeistusta on helppo noudattaa myös askel kerrallaan.

Tule mukaan hukkajahtiin!

Taloyhtiön energiakirja

Taloyhtiön energiakirja

Kirja kertoo, mihin energiaa kuluu jokapäiväisessä elämässä ja miten kiinteistöä käytetään ja hoidetaan niin, että ostettu energia tulee hyödynnettyä mahdollisimman tehokkaasti.

Lue lisää ja tilaa

Taloyhtiön vastuunjakotaulukko – osakkalle ja asukkaalle

Opas selvittää, miltä osin asunnon kunnossapidosta vastaa osakas ja miltä osin taloyhtiö. Uudistettu painos, paljon uusia vastuukohtia ja kuvia.

Lue lisää ja tilaa

Kirjaudu

Tervetuloa! Kirjaudu sisään tunnuksillasi

Muista kirjautumiseni Unohtuiko salasana?

Lost Password

Kiinteistölehti

Kiinteistölehti