Ennaltaehkäisy avuksi yleisen asumistuen kasvaviin menoihin

Kelan johtava tutkija Pertti Honkanen kirjoittaa Kelan Tutkimusblogissa asumistuen kustannuksista. Viime vuonna uudistetun asumistuen tuloksia ja seurauksia ei ole vielä ehditty paljoa arvioimaan. Yleisen asumistuen menot ovat Honkasen mukaan kuitenkin viime aikoina nousseet melko nopeasti, mikä voi aiheuttaa haasteita budjetintekijöille.

Vuokrat ovat viime suosina nousseet rivakasti huolimatta siitä, että yleinen hintakehitys kuluttajaindeksillä mitattuna on ollut erittäin maltillista, Honkanen huomauttaa.

Honkasen arvion mukaan vuokrien nousu lisää osaltaan asumistuen menoja, tiukasta normituksesta huolimatta. Selkeämmin yleinen vuokratason nousu heijastuu toimeentulotukeen, jossa asumismenojen korvaamiseen sovelletaan eri paikkakuntien käypiä vuokria.

Vuokrien nousu lisää eriarvoisuutta nykyisessä taloudellisessa tilanteessa. Esimerkiksi Honkanen tarjoaa omistusasujaa hyödyttävät alhaiset korot ja muiden kulujen maltillisen kehityksen. Vuokralla asuvat sen sijaan ovat keskimäärin pienituloisempia, joten vuokrien nousu vaikeuttaa heidän toimeentuloaan yhdessä perusturvan leikkausten kanssa.

Asumistukiriippuvuuden ongelmaa kannattaisi Honkasen mukaan lähestyä syistä käsin. Ensimmäisenä askelena olisi työttömyyden ja erityisesti pitkäaikaistyöttömyyden purkaminen, sillä työttömyys sekä työttömyysturvassa tapahtuva siirtyminen ansioturvasta perusturvaan ovat tärkeimpiä asumistukimenojen kasvua selittäviä tekijöitä. Toista ongelman syytä, eli asumistukikustannusten ja vuokrien nousua, olisi ratkottava asuntopolitiikan keinoin. Honkanen ei pidä valtion tai yhteiskunnan puuttumista vuokranantajien jatkuvaan vuokrien nostamiseen mahdottomana ajatuksena.

Linkki lähteeseen

Kuva: Kela, Tutkimusblogi: Pertti Honkanen

Asumismenot-kuukausittain-2013-2016

0 kommenttia

Jätä kommentti

Kirjaudu

Tervetuloa! Kirjaudu sisään tunnuksillasi

Muista kirjautumiseni Unohtuiko salasana?

Lost Password

Kiinteistölehti

Kiinteistölehti