Guggenheim Helsinki -arkkitehtuurikilpailun finalistit julki

Solomon R. Guggenheim -säätiö on julkistanut Guggenheim Helsinki -museosta järjestettävän kansainvälisen arkkitehtuurikilpailun ensimmäisen vaiheen tulokset. Riippumaton, 11-henkinen tuomaristo on yksimielisesti valinnut kuusi finalistia kilpailuun osallistuneiden 1 715 nimettömänä käsitellyn työn joukosta.

Kilpailun toiseen vaiheeseen valitut työt ovat lähtöisin kaikkiaan seitsemästä eri maasta. Mukana on sekä uusia että vakiintuneempia arkkitehtitoimistoja, joiden kilpailutyöt avaavat uusia näkökulmia museoarkkitehtuuriin ja museon rooliin uudella vuosisadalla. Osallistujat tarkastelivat kilpailun tehtävänantoa hyvin erilaisista lähtökohdista, mikä kuvastuu myös kilpailijoiden toimittamista töiden esittelyteksteissä

Kilpailutöihin voi tutustua kokonaisuudessaan osoitteessa designguggenheimhelsinki.org/finalists.

Virallisessa lausunnossaan kilpailun verkkosivuilla tuomaristo toteaa: ”Finalistityöt edustavat useita eri näkökulmia. Osa suunnitelmista lähestyy museota kokeellisesti sen sisältöjen kautta ja suunnitelmien ulkomuoto tulee tarkentumaan vasta toisen vaiheen myötä. Osa töistä tarjoaa selkeämmän kuvan museon ulkoasusta, kun taas ehdotusten ohjelmallinen konsepti kehittyy vasta kilpailun toisessa vaiheessa. Kaikkia finalistitöitä yhdistää yksi teema, joka sai tuomariston puolelleen: pyrkimys laajentaa käsitystä siitä, mitä museo voi olla. Millaisin keinoin tämä uusi museo voi olla elävä, merkityksellinen, julkinen ja älyllisesti kiinnostava osa Helsinkiä? Mitkä töistä kehittyvät niin, että ne nousevat kaupungin arkkitehtonisten merkkirakennusten rinnalle?”

Finalistit

Kilpailua hallinnoiva Malcolm Reading Consultants nimesi toiselle kierrokselle jatkavat kilpailijat finalistitöiden julkistamisen yhteydessä. Toiseen vaiheeseen jatkavat toimistot on listattu alla aakkosjärjestyksessä:

  • AGPS Architecture Ltd. (Zürich, Sveitsi ja Los Angeles, Yhdysvallat)
  • Asif Khan Ltd. (Lontoo, Yhdistynyt kuningaskunta)
  • Fake Industries Architectural Agonism (New York, Yhdysvallat ja Barcelona, Espanja ja Sydney, Australia)
  • Haas Cook Zemmrich STUDIO2050 (Stuttgart, Saksa)
  • Moreau Kusunoki Architect (Pariisi, Ranska)
  • SMAR Architecture Studio (Madrid, Espanja ja Länsi-Australia)

Euroopan unionin hankintasäädösten mukaisesti tuomaristo ei tiennyt kilpailijoiden nimiä vaan käsitteli työt niiden rekisteröintinumeroiden perusteella. Vaikka kuuden finalistin nimet on nyt julkistettu, ei nimiä ole yhdistetty töihin. Ennen voittajan valintaa tuomaristolle tai yleisölle ei tulla kertomaan, mikä toimisto kunkin työn on suunnitellut.

Kirjaudu

Tervetuloa! Kirjaudu sisään tunnuksillasi

Muista kirjautumiseni Unohtuiko salasana?

Lost Password

Kiinteistölehti

Kiinteistölehti