Härmälän lentokonetehtaan tilalle uudisrakennus

Vanha Lentokonetehdas Tampereen Härmälänrannassa puretaan.

Vanha Lentokonetehdas Tampereen Härmälänrannassa puretaan kokonaisuudessaan ja korvataan nykyisen asemakaavan hengen mukaisella uudisrakennuksella, jonne suunnitellaan erilaisia palveluja alueen asukkaille.

Härmälänrannan yleissuunnitelman ytimenä on ollut Lentokonetehtaan muoto ja sijainti. Skanska ehdotti asemakaavan laadintavaiheessa, että osa rakennuksesta säästetään muistona alueen teollisuushistoriasta. Lentokonetehtaan rakennus 1:n eli Kantatehtaan suunnittelun yhteydessä on kuitenkin käynyt ilmi, että rakennuksen sijaintipaikalla maaperässä on aiemmin arvioitua enemmän kemikaalijäämiä, joita ei voida puhdistaa vanhaa rakennusta purkamatta.

Tehtaan tontille haetaan toukokuun aikana poikkeamaa nykyisestä asemakaavasta sekä kaavamuutosta, jotka mahdollistavat vanhan rakennuksen purkamisen sekä uuden rakentamisen. Uudisrakennus tarjoaa tiloja alueen palveluille sekä pysäköinnille.

Lentokonetehtaan purkaminen on esitelty Tampereen kaupunkikuvalautakunnassa 3.5.2016, jonka palautteiden perusteella uudisrakennuksen suunnitelma on paikan teollisuushistorian hengen mukainen.

”Riippuen kaavapoikkeamaan ja rakennuksen purkamiseen liittyvien lupien viranomaiskäsittelyn aikataulusta voimme mahdollisesti aloittaa rakennuksen purkutyöt syksyllä 2016, jolloin purku- ja kunnostustyöt kestäisivät loppuvuoden. Toivomme, että uusi asemakaava olisi lainvoimainen keväällä 2017. Tällöin voisimme aloittaa uuden rakennuksen toteuttamisen”, kertoo yksikönjohtaja Toni Tuomola Skanskasta.

Alueen maaperän kemikaalijäämät ovat peräisin ajalta, jolloin alueella harjoitettiin teollista toimintaa. Kemikaalijäämät on poistettu ennen kuin Härmälänrantaa on rakennettu asuntokäyttöön. Tehtaan tontti on viimeinen vielä kunnostamaton alue.

”Kaikki Skanskan Härmälänrantaan rakentamat asunnot on tehty viihtyisille ja turvallisille alueille, jotka viranomaiset ovat hyväksyneet asuntorakentamiseen soveltuviksi. Skanska aloittaa Lentokonetehtaan tilalle tulevan uudisrakennuksenkin rakentamisen vasta, kun kunnostustyöt on ensin toteutettu viranomaisten hyväksymällä tavalla”, sanoo Tuomola.

Skanska järjesti maanantaina 9.5.2016 klo 17 Härmälänrannan asukkaille ja muille aiheesta kiinnostuneille infotilaisuuden, jossa esiteltiin tarkemmin muutoksia ja hankkeen uusia suunnitelmaluonnoksia. Esittelyn yhteydessä tilaisuuden osallistujilla oli mahdollisuus antaa palautetta suunnitelmista ja kertoa toiveitaan uuden rakennuksen toiminnoiksi.

Härmälänrannan ensimmäisen vaiheen rakentaminen alkoi vuonna 2007. Toisen vaiheen toteuttaminen on alkanut vuonna 2015, ja se saataneen päätökseen vuonna 2026.

Härmälänrannan asuinalue sijaitsee Tampereella Pyhäjärven etelärannalla Härmälän kaupunginosan naapurissa noin viiden kilometrin päässä Tampereen keskustasta. Härmälänranta kehittyy vähitellen kaupunginosaksi, jossa on useita lähipalveluita sekä tamperelaisille että pirkkalalaisille. Kun Härmälänranta kokonaisuudessaan valmistuu, siellä on arviolta noin 4 500 asukasta. Alue on kooltaan 21 hehtaaria, ja sinne tulee asuntorakentamista kaikkiaan 200 000 kerrosneliömetriä ja toimitiloja 18 000 kerrosneliömetriä.

0 kommenttia

Jätä kommentti

Kirjaudu

Tervetuloa! Kirjaudu sisään tunnuksillasi

Muista kirjautumiseni Unohtuiko salasana?

Lost Password

Kiinteistölehti

Kiinteistölehti