Harri Hiltunen kannustaa remonttilainojen kilpailuttamiseen

Taloyhtiöiden korjaushankkeiden rahoittamiseksi tarvitaan usein lainaa, mutta lainarahan hankkimisessa on edelleen perustavaa laatua olevia puutteita. Lainatarjouksia kysytään liian usein vain yhdeltä rahoittajalta, vaikka taloyhtiön ja sen osakkaiden kannalta tarjouspyyntöjä on viisasta pyytää useilta rahoituslaitoksilta. Kaksi viidestä isännöitsijästä kysyy lainatarjouksen vain yhdeltä pankilta ja samaan tyytyy joka neljäs taloyhtiön hallitus.

”Tarjouksen pyytäminen vain yhdeltä rahoittajalta ei ole aitoa kilpailuttamista”, muistuttaa Kiinteistöliiton toimitusjohtaja Harri Hiltunen.  Rahoittajien välisen kilpailun hyödyntämiseksi taloyhtiön tarjouspyyntö kannattaa lähettää useammalle rahoittajalle, esimerkiksi 3-5 pankille.

Myönteistä kehityksessä on, että 56 % taloyhtiöistä kysyi lainatarjousta kolmelta tai useammalta rahoituslaitokselta syksyllä 2014. Kaksi vuotta aiemmin näin teki vain 41 % taloyhtiöistä.

Pankit ja muut rahoittajat antavat hyvin lainatarjouksia, kun taloyhtiöt tarjouksia pyytävät. Taloyhtiön hallituksen ja isännöitsijän kannattaa korjaushankkeen yhteydessä huolehtia lainarahoituksen kilpailutuksesta, sillä eurot ovat samanlaisia tulevatpa ne mistä pankista tahansa, toteaa Kiinteistöliiton Hiltunen.

Tiedot selviävät Kiinteistöliiton syksyllä 2014 toteuttaman korjausrakentamisbarometrin ennakkotuloksista. Barometriin on vastannut jo 1300 taloyhtiöiden isännöitsijää ja hallituksen jäsentä. Korjausrakentamisbarometrin tulokset julkaistaan kokonaisuudessaan marraskuun aikana.

Säästöä lainatarjousten oikealla kilpailuttamisella

Korjaushankkeiden rahoituksen asiallinen kilpailuttaminen voi tuoda taloyhtiölle – ja sitä kautta sen asunto-osakkeenomistajille – merkittäviä vuosittaisia säästöjä. Lainatarjoukset kannattaa pyytää siten, että rahoittajan tarjoama lainan kokonaiskorko (kiinteäkorkoinen laina) tai viitekoron päälle lisättävä korkomarginaali (lyhyet ja pitkät vaihtuvat viitekorot) sisältää kaikki lainan nostamiseen sekä korkojen ja lyhennyksien maksamiseen liittyvät kulut ja palkkiot.

Kiinteistöliiton julkaisemat ohjeet taloyhtiöille lainatarjouksia varten ovat saatavissa osoitteessa www.taloyhtio.net/talous/lainat.

”Tarjouksen pyytäminen vain yhdeltä rahoittajalta ei ole aitoa kilpailuttamista”, muistuttaa Kiinteistöliiton toimitusjohtaja Harri Hiltunen.

Kirjaudu

Tervetuloa! Kirjaudu sisään tunnuksillasi

Muista kirjautumiseni Unohtuiko salasana?

Lost Password

Kiinteistölehti

Kiinteistölehti