Helsingin käräjäoikeus ratkaisi kiistan Bauerin hyväksi

Helsingin käräjäoikeus on tuominnut vantaalaisen Vesitekno Oy:n kaksi johtohenkilöä sakkoihin kilpailumenettelyrikoksesta. Miehet velvoitettiin lisäksi maksamaan vantaalaiselle Bauer Watertechnology Oy:lle korvauksia ja oikeuskuluja yhteensä lähes 163 000 euroa.

Poliisin tutkimassa ja virallisen syyttäjän ajamassa jutussa oli kyse kilpailijan maineen mustaamisesta ja siitä aiheutuneista vahingoista. Vesiteknon toimitusjohtaja rekisteröi vuonna 2013 verkkotunnuksen, joka oli lähes sama kuin Bauerin tunnus. Nettisivuilla varoitettiin, että Bauerin vedenkäsittelylaitteet voivat aiheuttaa terveysvaaroja, muun muassa lisätä lasten leukemiariskiä ja haitata sydämentahdistimien toimintaa. Säteilyturvallisuuskeskuksen (Stuk) ja Turvallisuus- ja kemikaaliviraston (Tukes) edustajat todistivat oikeudessa, etteivät laitteet aiheuttaneet minkäänlaista vaaraa. Käräjäoikeus oli samaa mieltä.

Verkkosivut olivat netissä useita kuukausia. Viestintävirasto peruutti rekisteröinnin. Väärät tiedot olivat kuitenkin levinneet, ja Bauerin myynti sakkasi. Laitteita myydään taloyhtiöille, omakotitaloihin ja teollisuudelle.

“Vastaajien tarkoituksena on ollut vahingoittaa kilpailijansa liiketoimintaa totuudenvastaisilla ja harhaanjohtavilla tiedoilla”, käräjäoikeus toteaa.

Vesiteknon toimitusjohtaja ja hallituksen puheenjohtaja tuomittiin molemmat 50 päiväsakkoon. Toimitusjohtajan sakko on 3 000 euroa ja puheenjohtajan 1 600 euroa. Heidät velvoitettiin korvaamaan yhteisvastuullisesti Bauerille 100 000 euroa tuoton menetyksestä ja 50 000 euroa muun muassa liikemaineen menettämisestä ja asiakassuhteiden häiriintymisestä. Oikeuskuluja tuli korvattavaksi lähes 13 000 euroa.

Yksi lautamies olisi tuominnut miehet lievemmästä kilpailumenettelyrikkomuksesta. Tuomiosta voi valittaa Helsingin hovioikeuteen.

0 kommenttia

Jätä kommentti

Kirjaudu

Tervetuloa! Kirjaudu sisään tunnuksillasi

Muista kirjautumiseni Unohtuiko salasana?

Lost Password

Kiinteistölehti

Kiinteistölehti