Helsinki kiinteistösijoittajan kannalta keskitasoa Euroopan suurkaupunkien houkuttelevuusvertailussa

Eurooppa kaupunkien valot

Helsinki sijoittui sijalle 18 raportissa, jossa vertailtiin 30 eurooppalaisen suurkaupungin houkuttelevuutta kiinteistösijoittajan kannalta.

PwC:n ja Urban Land Instituten toteuttamaa Emerging Trends in Real Estate: Europe 2017 -raporttia varten oli tehty kyselytutkimus 493 kiinteistösijoitusalan yrityksen keskuudessa, minkä lisäksi oli haastateltu 288 alan suuryritysten edustajaa.

Britannian euroero nostanut Saksan arvostusta

Raportin kärjessä oli Berliini, kymmenen parhaan joukkoon pääsi vertailussa myös muita saksalaisia suurkaupunkeja sekä mm. Kööpenhamina ja Tukholma. Kymmenen parhaan houkuttelevuutta investointien kannalta pidettiin hyvänä, samoin kuin niiden kehitysmahdollisuuksia. Kaikissa kymmenessä vuokrien sekä kiinteistösijoitusten arvon odotettiin nousevan vuoden 2017 aikana. Saksalaisten kaupunkien houkuttelevuus oli Ison-Britannian euroeron eli Brexitin myötä noussut ja brittiläisten suurkaupunkien, kuten Lontoon ja Birminghamin, houkuttelevuus oli vastaavasti laskenut. Pariisin (vertailussa sijalla 17) ei uskottu kykenevän hyödyntämään riittävässä määrin Brexitin Ison-Britannian markkinoille tuomaa epävarmuutta.

Helsingin tarjoamien sijoitusmahdollisuuksien odotetaan pysyvän ennallaan vuonna 2017

Helsingin houkuttelevuutta pidettiin kohtuullisena, mutta raporttia varten haastatellut eivät yleisesti ottaen uskoneet merkittävään kasvuun Helsingin alueella. Kaupungin houkuttelevuus myös jakoi mielipiteitä. Suomen heikko talouskehitys viime vuosina, jonka odotettiin jatkuvan vaatimattomana, ei ainakaan lisännyt Helsingin houkuttelevuutta. Toisaalta Helsingin talouskasvun odotettiin olevan muuta maata suurempaa ja kaupungin tarjoavan sijoitusmahdollisuuksia alueilla, jotka eivät ole riippuvaisia koko maan talouskehityksestä.

Eurooppalaisten suurkaupunkien houkuttelevuus kiinteistösijoittajan näkökulmasta -sijoitukset

Sijoitus Kaupunki Sijoitus Kaupunki
1. Berliini 16. Barcelona
2. Hampuri 17. Pariisi
3. Frankfurt 18. Helsinki
4. Dublin 19. Praha
5. München 20. Varsova
6. Kööpenhamina 21. Budapest
7. Lissabon 22. Birmingham
8. Tukholma 23. Manchester
9. Madrid 24. Edinburgh
10. Lyon 25. Rooma
11. Amsterdam 26. Bryssel
12. Oslo 27. Lontoo
13. Zürich 28. Istanbul
14. Wien 29. Ateena
15. Milano 30. Moskova

Lähde: PwC:n ja Urban Land Instituten raportti: Emerging Trends in Real Estate® – New market realities – Europe 2017 (pdf, englanninkielinen)

0 kommenttia

Jätä kommentti

Kirjaudu

Tervetuloa! Kirjaudu sisään tunnuksillasi

Muista kirjautumiseni Unohtuiko salasana?

Lost Password

Kiinteistölehti

Kiinteistölehti