Hukkatiloille uusi elämä – rahat taloyhtiön korjausurakkaan

Taloyhtiöiden isoja korjaushankkeita voidaan rahoittaa monilla kekseliäillä tavoilla. Kiinteistöliiton mukaan käytetyin keino on talonmiehen asunnon myynti.

”Esimerkiksi talonmiehen asunnon, liiketilojen, varastotilojen ja autotallien myynti tapahtuu suunnatulla osakeannilla eli asunto-osakeyhtiöön merkitään uusia osakkeita. Osakeanteja koskevia toimeksiantoja on tullut Kiinteistöliittoon viime aikoina moninkertaisesti aiempia vuosia enemmän”, kertoi Kiinteistöliitto Uusimaan toiminnanjohtaja Kai Haarma Korjaushanke haltuun –seminaarissa Vantaalla maanantaina.

Taloyhtiöiden isot korjaushankkeet koskettavat tällä vuosikymmenellä satojatuhansia suomalaisia. Kiinteistöliitto kehottaakin taloyhtiöitä ottamaan pallon haltuun ja näkemään hukkatilat tai vajaakäytössä olevat neliöt uusin silmin, arvokkaana mahdollisuutena.

”Lainan sijasta tai sen lisäksi oivaltava taloyhtiö rahoittaa remontteja muuttamalla tilojen käyttötarkoitusta, myymällä yhtiön tiloja tai vaikkapa tontin osan. On kuitenkin muistettava, että taloyhtiön tilojen myynti eli osakeanti tai osakepääoman korotus edellyttää aina yhtiöjärjestyksen muuttamista, totesi Kiinteistöliiton vanhempi lakimies Kristel Pynnönen.

Taloyhtiön korjaushankkeiden suunnitteluvaiheessa kannattaa pohtia, mitä muuta kiinteistölle on järkevää tehdä samanaikaisesti sekä miten tiloja voisi jalostaa, uudistaa vajaakäytössä olevia tiloja ja toisaalta selvittää tarvittaessa myös lisärakentamismahdollisuudet. Iso osa hankesuunnittelua on myös energiakysymysten tarkastelu.

Vain taivas kattona

Useiden taloyhtiöiden kellarit elävät uutta elämää verstaina, kerhotiloina, myymälöinä, pesutupina, pyykinkuivaushuoneina, pyöräkellareina, neuvottelutiloina tai jopa toimistoina. Samoin taloyhtiöt voivat tarkastella ullakkoakin innovatiivisesti – laajentaako sen alapuolella olevia asuntoja ylöspäin vai rakentaa uusia huoneistoja?

Kun ullakolle on tarkoitus rakentaa uusia huoneistoja, on se usein järkevintä tehdä muun korjaushankkeen kuten putkiremontin yhteydessä. ”Ullakon rakennusoikeuden ostaa ja uudet osakkeet merkitsee tyypillisesti rakennusliike, joka rakentaa tilat ja myy ullakkohuoneistot eteenpäin”, Pynnönen kertoi.

Yksi vaihtoehto on säilyttää tilat taloyhtiön hallinnassa, nähdä ne muuntelukelpoisena mahdollisuutena ja vuokrata niitä tarvitsijoille. ”Taloyhtiön tarkoituksena on tuottaa asumispalveluita osakkeenomistajalle, mutta yhtiön tiloja voidaan vuokrata myös ulkopuolisille. Taloudellisia riskejä on kuitenkin vältettävä ja muistettava, että käyttötarkoituksen olennainen muuttaminen vaatii yhtiöjärjestyksen lisäksi aina myös rakennusluvan”, Kai Haarma opasti.

Rakennuslupaa käyttötarkoituksen muuttamiseksi haetaan paikalliselta rakennusvalvontaviranomaiselta ja lupahakemus tehdään aina taloyhtiön nimissä.

Kirjaudu

Tervetuloa! Kirjaudu sisään tunnuksillasi

Muista kirjautumiseni Unohtuiko salasana?

Lost Password

Kiinteistölehti

Kiinteistölehti