Asuntokaupan jää sulaa hitaasti

Uusi Hypon Asuntoindeksi osoittaa, että pääkaupunkiseudun ja Tampereen asuntomarkkinat askeltavat vakaasti heikosta talouskehityksestä ja suuresta epävarmuudesta huolimatta. Asuntojen kysyntä on piristynyt ja syväjää sulaa, vaikkakin hitaasti.

Kestävä nousu on yhä kaukana, arvioi Hypon ekonomisti Juhana Brotherus. Alkuvuonna nähty käänne on silti myönteisin kolmeen vuoteen, mikä kielii suuresta tarpeesta. Asuntomarkkinoiden kannalta elvyttävät toimet ovat tarpeen. Taloudellinen tilanne on otollinen suurille liikennehankkeille, kaavoituksen ja uudisrakentamista rajoittavan sääntelyn purkua on odotettu pitkään.

Hypon uutta Asuntoindeksiä lasketaan pääkaupunkiseudun ja Tampereen asuntomarkkinoille. Indeksi yhdistää asuntojen hinnat ja kauppamäärät yhteen arvoon kuvaamaan asuntomarkkinoiden kehitystä toteutuneita hintatietoja kattavammin. Alkuvuonna asuntomarkkinoita veivät eteenpäin yksiöiden kysyntä pääkaupunkiseudulla ja muualla Suomessa.

Tampereella piristyminen kohdistui isojen asuntojen kauppaan. Muuttoliike ja riittämätön uudistuotanto tuovat nostetta kasvukeskuksien hintoihin.

Pitkään matalana pysyvä korkotaso pehmentää kasvavan työttömyyden oireita. Asuntojen hinnoissa on tinkimisvaraa, muttei kuplaa; tämä pätee myös pääkaupunkiseutuun, Hypo arvioi.

Uudistettu Hypon Asuntomarkkinakatsaus Q3/2015 on kokonaisuudessaan nähtävillä Hypon internetsivuilla www.hypo.fi.

0 kommenttia

Jätä kommentti

Kirjaudu

Tervetuloa! Kirjaudu sisään tunnuksillasi

Muista kirjautumiseni Unohtuiko salasana?

Lost Password

Kiinteistölehti

Kiinteistölehti