Hypon reaktio: Kuluttajien luottamus haihtui

Kuluttajien luottamus romahti heinäkuussa viime vuoden tasoille kevään nousupiikin jälkeen. Näyttääkin siltä, ettei alkuvuonna myötätuulta tuoneet Sipilä-ilmiö, lyhennysvapaat ja halpuuttaminen onnistuneet puhaltamaan ilmaa kuluttajien purjeisiin kuin väliaikaisesti, Hypon ekonomisti Juhana Brotherus toteaa.

– Kuluttajien arviot oman talouden näkymistä vajosivat vuosien 2012–2014 vaisuille tasoille, odotukset Suomen talouskasvusta romuttuivat ja työttömyyden uhka paheni entisestään. Ainoa positiivinen muutos löytyi hieman kohentuneista asunnonostoaikeista. On kuitenkin turha odottaa asuntokauppaan todellista piristymistä ennen kuin talouskehitys pääsee vakaalle nousu-uralle.

Tilastokeskus kertoi kuluttajien luottamusindikaattorin laskeneen heinäkuussa lukemaan 6,9, kun se kesäkuussa sai arvon 1,8. Pitkän ajan keskiarvo on 11,8. Samalla elinkeinoelämän keskusliitto julkisti yritysten luottamusindikaattorit heinäkuulta. Teollisuuden luottamus heikkeni saldolukemaan -9 (kesäkuussa -8). Palveluyritysten luottamus pysyi ennallaan +2 pisteessä. Rakennusyritysten luottamus nousi 0 pisteeseen (-14).

– Yritysten luottamusmittareista erityisen huolestuttavaa on teollisuuden pitkittynyt vaimeus. Teollisuuden tehtaat käyvät vajaateholla, tilauskanta on ohut ja tuotanto-odotukset vaisut. Suomen vienti ei tahdo päästä kiinni euroalueella viriävään kasvuun tänäkään vuonna. Positiivista löytyy puolestaan rakennusalan myönteisestä kehityksestä – luottamus on noussut vakaasti ja ylittää jo normaalin tason. Kokonaisuutena luottamusmittarit vahvistavat aiempaa käsitystä: Suomen talous pysyy liisterissä – talous ei kasva, muttei juuri supistukaan enää, Brotherus päättää.

0 kommenttia

Jätä kommentti

Kirjaudu

Tervetuloa! Kirjaudu sisään tunnuksillasi

Muista kirjautumiseni Unohtuiko salasana?

Lost Password

Kiinteistölehti

Kiinteistölehti