Hypo: Positiivisia merkkejä kuluttajilla

sateenkaari”Kuluttajien luottamusmittari on noussut korkeimmalle tasolle sitten kevään 2012. Nousua on tullut yhtäjaksoisesti jo 6 kuukauden ajan. Erityisen myönteistä on kotitalouksien kohonnut luottamus omaan talouteen, mikä hipoo jo vuoden 2011 tasoja. Koko luottamusmittari on nyt likimain pitkän ajan keskiarvossa”, Hypon ekonomisti Juhana Brotherus huomauttaa.

Tilastokeskus kertoi kuluttajien luottamusindikaattorin nousseen maaliskuussa lukemaan 11,2, kun se helmikuussa sai arvon 10,6. Samalla elinkeinoelämän keskusliitto julkisti yritysten luottamusindikaattorit maaliskuulta. Teollisuuden luottamus polki likimain paikallaan saaden saldoluvun -7 (tammikuussa -8). Rakennusyritysten luottamus nousi -21 pisteeseen (-24) ja palveluyritysten +2 (+1) pisteeseen, joskin luvut ovat yhä selvästi alle pitkän aikavälin keskiarvon.

”Yritysten luottamusmittarit olivat hienoinen pettymys, sillä teollisuuden vaimeat näkymät eivät lupaa vahvaa vientinäkymää tuleville kuukausille. Näyttääkin siltä, että Suomen kasvutoiveet lepäävät alkuvuoden osalta yllättäen kuluttajien harteilla. Selvästi laskenut öljyn hinta näkyy kuluttajille välittömästi bensapumpuilla ja nollan tuntumassa pysyvä korkotaso helpottaa velallisten elämää. Kestävä nousu vaatii kuitenkin myös vientisektorin elpymistä”, Brotherus toteaa.

0 kommenttia

Jätä kommentti

Kirjaudu

Tervetuloa! Kirjaudu sisään tunnuksillasi

Muista kirjautumiseni Unohtuiko salasana?

Lost Password

Kiinteistölehti

Kiinteistölehti