Isännöitsijä taloyhtiön asialla

Kauppalehti on haastatellut Isännöintiliiton toimitusjohtaja Tero Heikkilää isännöitsijöiden roolista taloyhtiöiden etujen ajamisessa.

Viime viikolla Kauppalehti haastatteli Vahasen projektipäällikkö Atte Satmbej’ta Firan pilottihankkeesta, jossa tavoitellaan putkiremontin valmistumista kahdessa viikossa helsinkiläisessä kerrostalokiinteistössä. Stambej arvioi, että Suomessa suurimmassa osassa putkiremontteja on aikatauluissa noin puolet ilmaa. Myöhemmin Kauppalehteen oli ottanut yhteyttä sijoittaja, joka yhtyi Stambej’n näkemykseen. Hänen mukaansa alalla vallitsee käytäntö, jossa linjasaneeraussuunnitelmia ohjataan ylimitoitettuhin remontteihin.

Isännöintiliiton Heikkilä ei usko, että isännöitsijät suosisivat perinteistä putkiremonttia nykyaikaisilla menetelmillä tehtäviin remontteihin nähden. Heikkilän mukaan jokainen remontti on yksilöllinen ja sen vaateet erilaiset. ”Isännöinti tuo esille vaihtoehdot ja omistajat päättävät. Putkiremontti uusilla menetelmillä ja perinteisesti tehtynä ovat kaksi erilaista hanketta ja sopivat eri tilanteisiin.”
Heikkilän mukaan isännöitsijät toimivat aina asunto-osakeyhtiön ja sen osakkaiden edun mukaisesti. Yhtiön etu voi kuitenkin olla ongelmallinen, sillä usein yhteistä tavoitetta ei ole määritelty. Yksittäisen osakkaan etu voi myös olla yhtiön edun kanssa ristiriidassa.

Asunto-osakeyhtiöiden kohonneet hallintokulut ovat Heikkilän mukaan seurausta isännöinnin työmäärän ja vaatimusten merkittävästä kasvusta. Esimerkiksi vuosina 2009 – 2014 on lainsäädännön myötä tullut lisää velvoitteita. Isännöinti on alle 8 prosenttia taloyhtiön kuluista, ja niistä ei kannata säästää, Heikkilä toteaa. Hän nostaa esille myös isännöintiin kohdistuvat palvelukehitysvaateet, joita alhainen kannattavuus ei tue.

0 kommenttia

Jätä kommentti

Kirjaudu

Tervetuloa! Kirjaudu sisään tunnuksillasi

Muista kirjautumiseni Unohtuiko salasana?

Lost Password

Kiinteistölehti

Kiinteistölehti