Juhannusmies ja tulen hallitsemisen taito

Jos juhannuksen vietto keksittäisiin nyt, se kiellettäisiin välittömästi liian vaarallisena. Koska juhannus kuitenkin tänäkin vuonna vietetään, juhannusmiehen on syytä miettiä perusteellisesti, kuinka keskikesän juhlasta selvitään hengissä, jopa ehjin nahoin. Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö kehottaa juhannusmiehiä ja kaikkia muita juhlijoita huolellisuuteen erityisesti tulen kanssa.

Juhannusmies pyrkii viettämään juhannuksensa maalla. Siellä olosuhteet poikkeavat arkisista, mikä sinänsä altistaa haavereille. Maalla esimerkiksi lämmitetään juhannusilmojen takia tulisijoja. Muuten ei tarkene. Jos tulen saa syttymään, juhannusmies tarkistaa, että tulisijan edessä ei ole mitään syttyvää. Tuli nimittäin pyrkii leviämään. Juhannusmies totta kai tarkistaa mökin kaikkien palovaroittimien toiminnan.

Juhannuskokko on tulisijaakin haasteellisempi poltettava. Jos juhannusmies ei itse ole kiinteistönomistaja, hänen täytyy keplotella maanomistajalta lupa kokon sytyttämiseen. Metsäpalovaroitus mutkistaa asiaa entisestään. Sen aikana kokkoa ei saa sytyttää lainkaan. Silloin juhannusmies murjottaa koko juhla-ajan saunassa, jonka lämmittämiseen pätevät samat vinkit kuin tulisijoihin edellä.

Jos kokon saa sytyttää, Juhannusmies joutuu raivaamaan kaiken syttyvän ja kastelemaan maan kokon ympäriltä. Näin kokko ei hiivi maastoa myöten lähiympäristöön. Kokkoa ympäröivää luontoa on syytä pitää silmällä muutenkin: kokon syöksemät kipinät saattavat aiheuttaa metsän tai maaston syttymisen vähän kauempanakin.

Juhannusmies tietää kokon sytyttäjänä olevansa vastuussa kokon mahdollisesti aiheuttamista tuhoista. Siksi kokon lähelle on syytä varata vettä ämpäritolkulla siltä varalta, että tulta täytyy alkaa hillitä.

Grillaus kuuluu juhannukseen. Hiiligrillin hehkuva hiillos ja puuskainen juhannustuuli ovat vaarallinen yhdistelmä. Siksi retrogrillaaja sijoittaa pallogrillinsä tuulensuojaan ja raahaa grillinkin läheisyyteen vettä sammutustarkoituksiin.

Kaasugrillin käyttökin vaatii tarkkaavaisuutta. Juhannusmies tarkistaa letkujen liitosten tiiviyden valelemalla ne saippuavedellä. Jos näkyy kuplintaa, liitokset tai letku vuotavat. Kaasun haju on aina vakava vaaran merkki. Avotulet ja tupakat sammutetaan välittömästi, ja pulloventtiili suljetaan.

Suomalaisessa juhannuksenvietossa alkoholi näyttää olevan peruselementti. Alkoholin holtiton käyttö aiheuttaa onnettomuuksia myös juhannuksen aikaan: tulipaloja, jopa palokuolemia, tapaturmia, hukkumisia. Vastuullinen juhannusmies pitää huolta siitä, että juhlissa ainakin osa porukasta on niin skarppina, että pärjäilee niin tulen kuin myös veden kanssa.

Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö toivottaa kaikille oikein turvallista ja mukavaa juhannusta.

Lisätietoja:

http://www.spek.fi/Suomeksi/Turvatietoa/Paloturvallisuus/Lomailijalle/Juhannuskokko

0 kommenttia

Jätä kommentti

Kirjaudu

Tervetuloa! Kirjaudu sisään tunnuksillasi

Muista kirjautumiseni Unohtuiko salasana?

Lost Password

Kiinteistölehti

Kiinteistölehti