Kattotiilet käyvät röntgenissä

Ormaxin Orimattilan kattotiilitehtaalla on otettu käyttöön maailman ensimmäinen röntgenteknologiaa hyödyntävä kattotiilien laadunvalvontajärjestelmä. Sen ansiosta yhdessäkään lapetiilessä ei voi olla sellaisiakaan piileviä virheitä, joita ihmissilmällä ei voi havaita. – Betonikattotiililinjallamme valmistetaan maailman parhaita kattotiiliä, toimitusjohtaja Pekka Pohjalainen sanoo.

Lappeenrantalaisen teollisuusröntgenlaitteita erityisesti sahateollisuuden käyttöön valmistavan Bintec Oy:n Ormaxille kehittämä kattotiilien laadunvalmistuksessa käytettävä Tile-X on ensimmäinen laatuaan maailmassa. Röntgensäteilyn absorboiva, 900 kiloa painava lyijykaappi rakennettiin tehtaalla omana työnä. Järjestelmän asennus kesti kokonaisuudessaan kolmisen kuukautta ja se otettiin käyttöön kesällä 2015. Investointi on erittäin suuri. Laitteiston lisäksi projektissa oli merkittävää myös ohjelmistokehitys.

Tile-X toimii samoin kuin vaikkapa sairaalaloista tuttu röntgenlaite. Se ampuu röntgen-säteen kapeana viuhkana kuvattavaan kohteeseen – tässä tapauksessa siis linjalla lyijykaapin läpi kulkevaan kattotiileen – läpäisee sen ja muodostaa tiilestä röntgenkuvan. Ohjelmisto vertaa tiilestä mitattua materiaalitiheyttä huippulaatuiseen referenssitiileen. Epäkelvot tiilet hylätään.

Aistinvaraiseen laadunvalvontaan verrattuna röntgenteknologiaa hyödyntävä laadunvalvontajärjestelmä on erittäin tarkka. – Röntgenlaite näkee tiilen sisälle ja havaitsee uskomattoman tarkasti myös pienimmätkin poikkeamat, ilmataskut, hiekkapaakut tai hienoimmatkin halkeamat, tehtaanjohtaja Teemu Ahola selittää.

– Järjestelmän tekninen mittaustarkkuus on millimetrin murto-osia, joten pienimmätkin tiheyspoikkeamat havaitaan tehokkaasti ja luotettavasti, lisää tutkimusjohtaja Jere Heikkinen Bintecistä.

Useamman vuoden kehitysprojekti

Orimattilan Pennalan tehtaalla röntgenteknologiaa hyödyntävä kattotiilien laadunvalvontajärjestelmän mahdollisuuksia on mietitty jo pitemmän aikaa. Ormax oli Binteciin ensimmäisen kerran yhteydessä kaksi vuotta sitten, kun teollisuusröntgenjärjestelmien käyttötuloksista sahateollisuudessa saatiin lupaavia tietoja. Teollisuusröntgenlaitteet etsivät esimerkiksi vierasesineitä tukkipuun sisältä ja optimoivat sahaustulosta.

Aluksi Bintecin oli varmennettava, että röntgenillä todella on mahdollista todentaa kattotiilien laatu halutulla tavalla.

Uudelle teollisuuden alalle siirtymisessä on tarvittu uutta tietämystä ja paljon Ormaxin työntekijöiden asiantuntemusta. – Pennalan väki on ollut mukana innolla alusta alkaen. Näin olemme saaneet suunnitelluksi parhaan mahdollisen järjestelmän, Jere Heikkinen huomauttaa.

Ennen Tile-X:n käyttöönottoa Säteilyturvakeskus STUKin asiantuntijat varmistivat järjestelmän turvallisuuden ja sen, etteivät säteilyarvot ylity missään olosuhteissa. Kaikki käyttäjät kävivät säteilyturvallisuuskoulutuksessa. Pennalan tehtaan säteilyturvallisuudesta vastaava johtaja on Juha Hirvonen.

Jatkuvaa kehitystä

Pennalan kattotiilitehdas oli valmistuessaan vuonna 2001 tekniikaltaan ja ympäristöystävällisyydeltään maailman huippua. Sekä kattotiilien valmistustekniikkaa että työturvallisuutta on parannettu sen jälkeen järjestelmällisesti lähes vuosittaisilla investoinneilla ja kehitysprojekteilla. Päämääränä on ollut tuottaa maailman laadukkaimpia betonikattotiiliä tehokkaasti, taloudellisesti, turvallisesti ja ympäristöystävällisesti.

– Jokainen panostus esimerkiksi tuotantotekniikkaan tai laadunvarmistukseen nostaa aina esiin uusia tarpeita. Siinä mielessä emme koskaan voi olla aivan tyytyväisiä, toimitusjohtaja Pekka Pohjalainen korostaa.

Korkean laatunsa vuoksi Pennalan betonikattotiilitehtaalla valmistetuille betonikattotiilille myönnetään 30 vuoden materiaalitakuu, joka takaa tiilen vesitiiviyden, lujuuden ja pakkasenkestävyyden. Ormaxin Pennalan tehtaassa tuotannossa on töissä 12 työntekijää.

0 kommenttia

Jätä kommentti

Kirjaudu

Tervetuloa! Kirjaudu sisään tunnuksillasi

Muista kirjautumiseni Unohtuiko salasana?

Lost Password

Kiinteistölehti

Kiinteistölehti