Kaunialan sairaala säästää energiatehokkaalla talotekniikalla

Perinteikkään Kaunialan sairaalan energiankäyttö tehostuu. Kaunialan Sairaala Oy ja LeaseGreen Suomi Oy  sopivat energiatehokkuushankkeesta, jonka tavoitteena on 900 000 euron säästö energiakustannuksiin investointien elinkaaren aikana.

– Kaunialaa on pidetty kunnossa remonteilla, mutta meillä on paljon talotekniikkaa, joka on saavuttamassa käyttöikänsä päätepisteen, Kaunialan Sairaalan toimitusjohtaja Mervi Ahlroth sanoo.

– Nyt toteutettava hanke toteutetaan palveluna, joka tuottaa meille säästöjä ilman omaa investointia. Minusta tämä on turvallinen ratkaisu kiinteistöjen energiatehokkuuden parantamiseen varsinkin julkisella sektorilla.

LeaseGreen veloittaa Kaunialan energiaremontin kuukausimaksulla, joka on pienempi kuin hankkeen tuottama energiansäästö. Sopimuskauden kesto on kuusi vuotta. Projektissa laajennetaan ja uudistetaan muun muassa rakennusautomaatiojärjestelmää. Suurin osa ilmanvaihtokoneista modernisoidaan ja niiden ohjaus muutetaan tarpeenmukaiseksi.

– Osastojen ja juhlasalin ilmanvaihto säätyy jatkossa automaattisesti käyttäjien tuottaman hiilidioksidin mukaan. Tuomme Kaunialaan myös LED-valaisintekniikkaa ja tunnistinohjauksia sekä tehostamme vedenkäyttöä, LeaseGreenin toimitusjohtaja Tomi Mäkipelto sanoo.

Kauniaisissa sijaitseva Kaunialan Sairaala tunnetaan ennen kaikkea sotainvalidien hoitopaikkana. Sairaalassa on 200 ympärivuorokautista hoitopaikkaa, joista lähes puolet on edelleen veteraanien käytössä. Lisäksi tarjolla on päivätoimintaa ja kuntoutusta.

Tomi Mäkipellon arvion mukaan Suomessa on useita satoja suuria terveydenhuollon kiinteistöjä, jotka on rakennettu 1950–1980-luvuilla. Tämä kiinteistökanta kuluttaa paljon energiaa.

– Energiansäästön potentiaali on hyvin suuri, koska terveydenhuollon rakennuksia niin sanotusti ajetaan 24/7 eikä niukkoja resursseja ole voitu suunnata energiankäytön tehostamiseen. Meidän avullamme terveydenhuollon toimijat voivat leikata energialaskujaan ja siirtää niukkoja resursseja arvokkaaseen hoitotyöhön. Sama logiikka toimii totta kai myös muualla julkisella sektorilla.

Kaunialan Sairaalan toimitusjohtaja Mervi Ahlroth vahvistaa Mäkipellon arvion:

”Ei joskus 1970-luvulla osattu optimoida rakennusten energiankäyttöä. Sen jälkeen asioita olisi voitu laittaa kuntoon tekniikkaa päivittämällä, mutta jostakin syystä päättäjiä on kiinnostanut enemmän uudisrakentaminen kuin vanhan korjaaminen. Suomi käyttää tulevina vuosina useita miljardeja uusiin sairaalarakennuksiin. Rahaa riittää seiniin samaan aikaan, vaikka vanhoja rakennuksia jää tyhjäksi. Terveydenhuollon ongelma numero yksi eivät ole seinät vaan hoidon saatavuus.”

Kaunialan vanhimmalla jugend-tyylisellä rakennuksella on takanaan jo sadan vuoden historia. Se perustettiin 1910-luvulla kylpyläksi ja sai nimen Bad Grankulla. Rakennuksessa saivat hoitoa muiden muassa Venäjän pääministeri Aleksandr Kerenski ja runoilija Eino Leino. Sotainvalidien Veljesliiton omistukseen se siirtyi vuonna 1946. Nykyisin Kaunialan Sairaala Oy tuottaa palveluja myös Vantaan kaupungille, joka omistaa osuuden sairaalayhtiöstä – sekä muillekin ikääntyneille suomalaisille.

Kirjaudu

Tervetuloa! Kirjaudu sisään tunnuksillasi

Muista kirjautumiseni Unohtuiko salasana?

Lost Password

Kiinteistölehti

Kiinteistölehti