Kaupunkien vuokramarkkinat eriytyvät

Euroseteleitä ja monopolitaloja. Kuva: Bigstockphoto Kuva: Bigstock

Suomessa kaupunkien vuokramarkkinoiden kehitys on selkeästi eriytymässä. Vuokrakehitys on voimakkaasti hidastunut monessa keskisuuressa kaupungissa suuriin kaupunkeihin verrattuna. Eriytyminen näkyy myös keskisuurten kaupunkien sisällä. Asuntokuntien pienentyessä yksiöiden vuokrat jatkavat maltillista kasvua, kun taas suuremmissa asunnoissa vuokrakehitys on jopa negatiivista, Suomen Vuokranantajien ekonomisti Sakari Rokkanen arvioi Tilastokeskuksen vuokratilastoja.

Tilastokeskus on julkistanut tuoreet tiedot heinä-syyskuun 2020 vuokrista. Vapaarahoitteisten vuokra-.asuntojen vuokrat nousivat vuodessa koko maassa 1,2 prosentilla. Tilastokeskuksen tiedot kertovat jälleen vuokramarkkinoiden eriytymisestä: Kuudessa suurimmassa kaupungissa vuokrat nousivat 1,5-1,8 prosenttia. Monissa keskisuurissa kaupungeissa vuokrien nousu on puolestaan käytännössä pysähtynyt.

Vuokrien nousu asettui kuudessa suurimmassa kaupungissa Helsingin 1,5 prosentin ja Vantaan 1,8 prosentin väliin. Keskisuurissa kaupungeissa vuokrakehitys on puolestaan ollut hyvin maltillista. Esimerkiksi Jyväskylässä (+0,2 %) ja Lahdessa (+0,1 %) vuokrien nousu on Tilastokeskuksen tietojen mukaan käytännössä pysähtynyt.

Rokkasen mukaan viime vuosien voimakas rakentaminen ja asuntotarjonnan kasvu monissa kaupungeissa on hillinnyt vuokrien nousua. Keskisuurissa kaupungeissa vuokra-asuntojen tarjonta on kehittynyt paikoitellen kysyntää nopeammin. Monessa suuressa kaupungissa taas pieniä asuntoja syntyy edelleen liian vähän kysyntään nähden.

0 kommenttia

Jätä kommentti

Kirjaudu

Tervetuloa! Kirjaudu sisään tunnuksillasi

Muista kirjautumiseni Unohtuiko salasana?

Lost Password

Kiinteistölehti

Kiinteistölehti