Käytännön oppaat homekorjaustöiden tilaajille

Valtaosa maamme omakotitaloista sekä asuinkerros- ja rivitaloista on peruskorjausiässä. Monelle omakotitalonomistajalle ja taloyhtiölle korjaushankkeen tilaajana toimiminen on uutta ja lisähaastetta hankkeen läpivientiin tuovat ikääntyneissä rakennuksissa tyypilliset kosteus- tai homevauriot. Uudet oppaat antavat käytännön ohjeita korjaushankkeeseen ryhtyvälle ja ne laadittiin osana vuodenvaihteessa päättyneitä Kosteus- ja hometalkoita.

”Vastuu korjaustyön onnistumisesta on rakennuksen omistajalla tai taloyhtiön hallituksella, joka solmii hankkeeseen liittyvät tutkimus-, korjaussuunnittelu-, valvonta- ja urakkasopimukset sekä vastaanottaa työn tulokset. Tilaajan vastuu korjaushankkeissa on siis merkittävä ja kosteus- ja homevaurioiden kohdalla siihen liittyy lisäksi erityispiirteitä, jotka on tärkeää tietää ennen hankkeeseen ryhtymistä”, Kosteus- ja hometalkoiden ohjelmapäällikkönä toiminut yli-insinööri Katja Outinen ympäristöministeriöstä sanoo.

Osa viime vuodenvaihteessa päättyneiden Kosteus- ja hometalkoiden hankkeista viimeistellään vuoden 2016 aikana. Nyt julkaistut oppaat neuvovat tavallista talonomistajaa sekä kiinteistöosake- ja taloyhtiöitä homekorjaushankkeiden onnistuneessa läpiviennissä. Käytännönläheisiä ohjeita, esimerkkejä ja valmiita lomakemalleja sisältävät oppaat auttavat tilaajaa ymmärtämään korjausprosessiin liittyvää tutkimusta, suunnittelua, sopimusasioita ja toteutuksen läpivientiä.

Oppaiden sisällöstä vastanneet rakennusterveysasiantuntijat Heidi-Johanna Jokelainen ja Piritta Salmi FCG Oy:stä kertovat, että homekorjaustyöt aloitetaan usein ilman kirjallisia sopimuksia tai puutteellisilla suunnitelmilla sekä tiedoilla kiinteistön kunnosta ja vaurion aiheuttajasta.

”Tällöin on suuri riski korjauksen epäonnistumiseen ja ongelmien uusiutumiseen. Tilaajan on olennaista tietää, miten hanke etenee, kuinka vastuut jakautuvat ja kuka asiantuntija on pätevä suorittamaan hankkeen eri vaiheita”, Jokelainen huomauttaa.

Omakotitalon ja Taloyhtiön kosteus- tai homevaurion korjauttaminen -oppaat on toteutettu rakennusterveysasiantuntijakoulutuksen lopputyönä ja yhteistyössä talkoiden kanssa. Ne ovat vapaasti ladattavissa verkosta osoitteesta: http://hometalkoot.fi/guides

0 kommenttia

Jätä kommentti

Kirjaudu

Tervetuloa! Kirjaudu sisään tunnuksillasi

Muista kirjautumiseni Unohtuiko salasana?

Lost Password

Kiinteistölehti

Kiinteistölehti