Kerrostaloyhtiöstä tuli aurinkosähkön tuottaja – ensimmäisiä asunto-osakeyhtiön investoimia järjestelmiä Suomessa

Helsingin Oulunkylässä sijaitsevaan As Oy Hirsipadontie 5:een asennettiin yksi Suomen ensimmäisistä asunto-osakeyhtiön investoimista aurinkosähköjärjestelmistä. Järjestelmä on suurempi kuin tyypillisessä omakotitalossa. Nimellisteholtaan 15 kilowatin aurinkosähköjärjestelmä käynnistettiin juhlallisesti avajaisissa keskiviikkona 18.5.  Aurinkopaneelisto vähentää kiinteistöliittymän ostosähköä ja sen vuosituotanto on noin 12 000 kilowattituntia.

Päätös hankinnasta tehtiin tämän kevään yhtiökokouksessa, jossa asia sai ainoastaan kannattavia kommentteja. ”Kokouksessa lähinnä ihmeteltiin miksei paneeleita ole asennettu jo aikaisemmin”, taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja Roger Santala toteaa.

Santala päätti ehdottaa paneeleiden hankkimista omalle taloyhtiölleen kuultuaan tietokirjailija, energia-asiantuntija Janne Käpylehdon esityksen aurinkosähköstä HSY:n isännöitsijäpäivillä. Käpylehto päätyi myös hankkeen suunnittelijaksi. ”Aurinkosähkö on taloudellisesti kannattavaa, kun sillä pääosin korvataan verkosta ostettavaa sähköenergiaa”, Käpylehto toteaa.

Taloyhtiön päätöksentekoprosessia pidetään toisinaan haasteellisena, mutta Hirsipadontiellä hankintapäätös oli yksimielinen. ”Osakkailla on halu pitää yhtiö hyvässä kunnossa ja kehittää sitä yhteistyössä isännöitsijätoimiston kanssa vieläkin paremmaksi. Talossa suhtaudutaan positiivisesti hiilijalanjäljen pienentämiseen uutta tekniikka hyväksikäyttäen”, taloyhtiön isännöitsijä Jarko Haanpuu kertoo.

Tärkeä osa oli myös huolellisella valmistelulla. Suunnittelija kartoitti kohteen ja laati yhtiökokoukseen perusteellisen raportin, jossa esiteltiin toteutusehdotusta ja vastattiin tärkeimpiin aurinkosähköä koskeviin kysymyksiin. ”Kattavan raportin pohjalta päätös oli helppo tehdä. Tervetuloa nyt avajaistilaisuuteen kuulemaan taloyhtiön kokemukset ja katsomaan millainen järjestelmä on”, Santala toivottaa.

”Hirsipadontien järjestelmä tuo kaivattuja käyttäjäkokemuksia aurinkosähköstä taloyhtiömaailmassa”, Ilmastoinfon energia-asiantuntija Teemu Kettunen iloitsee. Kokemuksia kerätään aurinkosahkoakotiin.fi-sivuille. Sivuilta löytyy apua myös aurinkopaneeleja tarjoavien yritysten vertailemiseen. Yritysten avaimet käteen –toimitusten hinta- ja laitetietoja esitellään sivustolla toukokuun loppuun asti. ”Esittelystä saa hyvän kuvan markkinoilla olevista järjestelmistä ja niiden hintatasosta”, Kettunen toteaa.

0 kommenttia

Jätä kommentti

Kirjaudu

Tervetuloa! Kirjaudu sisään tunnuksillasi

Muista kirjautumiseni Unohtuiko salasana?

Lost Password

Kiinteistölehti

Kiinteistölehti