Kiinteistöliitolta ohjeita huoneistoremonttien asbestinpurkuun

Asbestin purkamisessa muodostuu terveydelle vaarallista asbestipölyä. Taloyhtiöiden remonttien suunnittelussa yleensä jo tiedetään, että vesi- ja lämpöjohdoissa sekä ilmanvaihtokanavissa on käytetty asbestia eristemateriaalina 1990-luvulle saakka. Vähemmälle huomiolle on jäänyt, että myös asunnoissa käytetyissä rakennustarvikkeissa, kuten tasoitteissa, liimoissa, rakennuslevyissä ja muovitapeteissa voi olla asbestia. Kylpyhuoneessa asbestia voi olla laattojen saumausaineessa ja kiinnityslaastissa tai muovimatossa tai sen liimassa.

Asbestipitoisten rakennusmateriaalien käyttäminen jatkui 1990-luvun alkuvuosiin saakka.

Pölyn aiheuttamien terveyshaittojen vuoksi asbestin käsittelystä on laadittu yksityiskohtaiset määräykset, jotka koskevat asbestipitoisten materiaalien purkua ja asbestijätteen käsittelyä. Asbestipitoisten materiaalien käsittely olemassa olevissa rakennuksissa on luvanvaraista. Tämä rajoittuu lähinnä korjausrakentamiseen ja kiinteistöjen kunnostustöihin. Ehjät asbestipitoiset materiaalit voivat siis pääsääntöisesti olla edelleen paikoillaan rakenteissa.

Suomen Kiinteistöliitto on myös tehnyt yhdessä Isännöintiliiton ja Matinkylän huollon kanssa ohjeen asbestin huomioimisesta huoneistoremonteissa. Se löytyy muun muassa täältä.

 

0 kommenttia

Jätä kommentti

Kirjaudu

Tervetuloa! Kirjaudu sisään tunnuksillasi

Muista kirjautumiseni Unohtuiko salasana?

Lost Password

Kiinteistölehti

Kiinteistölehti