Joka kolmannessa tulipalossa ei palovaroitinta

Viime vuonna Suomessa sattuneissa asuinrakennusten tulipaloissa noin joka kolmannessa tapauksessa ei ollut lainkaan palovaroitinta, selviää Pelastusopiston tilastoista. Suositusten mukaan palovaroitin tulisi löytyä myös jokaisesta makuuhuoneesta.

Suomalaiset eivät ole varautuneet kodissa sattuvaan tulipaloon riittävästi. Pelastusopiston tilaston mukaan viime vuonna Suomessa sattuneissa asuinrakennusten tulipaloissa 862 asunnossa, eli noin joka kolmannessa tapauksessa, ei ollut palovaroitinta. Joka kuudennella, eli 440 kerralla palovaroitin ei toiminut.

– Kotien paloturvallisuudessa on parannettavaa. Tulipalon havaitseminen varhaisessa vaiheessa on suomalaiskotien akilleen kantapää, sanoo turvallisuuspäällikkö Ilpo Leino Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö SPEKistä.

Suurimmat riskit kodin tulipaloille aiheuttavat sähkölaitteet sekä liedet ja uunit. Myös valaisimet ja saunan kiuas ovat merkittäviä tulipalon aiheuttajia.

– Liedestä johtuvat tulipalot aiheutuvat esimerkiksi siitä, että jokin helposti syttyvä esine, kuten talouspaperirulla tai patalappu, on jäänyt liedelle tai sen läheisyyteen ja liesi on unohtunut päälle, kertoo kodin turvapalveluja tarjoavan Verisuren tuotantopäällikkö Kimmo Valkeapää.

Sarjaankytketty palovaroitin herättää nukkuvan

Kotien yhä lisääntyvä elektroniikkamäärä lisää myös tulipaloriskiä. Viallinen laite alkaa savuamaan tai kännykän laturi syttyy palamaan. SPEKin Leino muistuttaa, että palovaroitin olisi hyvä löytyä jokaisesta huoneesta, jossa nukutaan.

– Ihminen on haavoittuvimmillaan nukkuessaan. Jos palo syttyy makuuhuoneessa, jossa ei ole palovaroitinta, voi kestää liian kauan, että havahtuu paloon.

Erityisesti kaksikerroksiseen taloon olisikin hyvä hankkia sarjaankytketyt palovaroittimet.

– Jos yksi palovaroitin havaitsee savua, kaikki kodin palovaroittimet alkavat hälyttää samanaikaisesti. Tästä on hyötyä erityisesti tilanteissa, joissa palo saa alkunsa esimerkiksi alakerrassa asukkaiden itse ollessa nukkumassa yläkerrassa, Verisuren Valkeapää havainnollistaa.

Näin parannat kotisi paloturvallisuutta

  • Pidä huoli, että kodissasi on riittävästi palovaroittimia. Kodin jokaisen kerroksen alkavaa 60 neliömetriä kohden tulee olla vähintään yksi palovaroitin. Lisäksi jokaiseen makuuhuoneeseen ja poistumisreitin varrelle suositellaan palovaroitinta.
  • Erityisesti monikerroksiseen asuntoon kannattaa hankkia sarjaankytketyt palovaroittimet, jotka kaikki hälyttävät, kun yksikin varoitin havaitsee savua.
  • Valvotut palohälytysjärjestelmät on liitetty hälytyskeskuksen valvontaan. Ne ilmoittavat savusta hälytyskeskuspäivystäjälle, joka todentaa palon ja välittää tiedon palokunnalle. Tästä on hyötyä erityisesti silloin, kun palo syttyy asukkaiden ollessa poissa kotoa.
  • Sijoita palovaroitin oikein. Palovaroitin kannattaa asentaa kattoon vähintään puolen metrin päähän nurkista. Näin savu pääsee varoittimeen esteettä. Varoitinta ei kannata sijoittaa keittiöön lähelle liettä, jottei hälytin reagoi turhaan.
  • Huolehdi palovaroittimien paristojen vaihdosta. Paristolla toimivien palovaroittimien paristot tulee vaihtaa normaalisti vuoden välein. Markkinoilla on myös 5 tai 10 vuoden paristoilla toimivia palovaroittimia. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että paristot varmasti kestävät niin kauan.
  • Huolla ja testaa palovaroitinta. Jos sinulla ei ole valvottua palovaroitinta, testaa palovaroitin kuukausittain ja etenkin, jos olet ollut lomalla. Testaus tehdään painamalla laitteessa olevaa testinappia.

Lähteet: Verisure Oy, SPEK

0 kommenttia

Jätä kommentti

Kirjaudu

Tervetuloa! Kirjaudu sisään tunnuksillasi

Muista kirjautumiseni Unohtuiko salasana?

Lost Password

Kiinteistölehti

Kiinteistölehti