Kotivakuutus korvaa myös Airbnb-asujan aiheuttamia vahinkoja

Vakuutusyhtiöt ovat alkaneet miettiä, pitäisikö niiden kehittää uusia vakuutustuotteita uusien tarpeiden myötä. Esimerkiksi kasvava jakamistalous, kuten Airbnb ja siihen rinnastettavat palvelut, aiheuttavat vakuutusyhtiöille pään vaivaa, Helsingin Sanomat uutisoi.

Tällä hetkellä kotivakuutus korvaa myös tilapäisen asujan, kuten Airbnb-vuokralaisen, aiheuttamat tahattomat vahingot.

Vakuutusyhtiöt ovat vastanneet uusiin vakuutustarpeisiin venyttämällä vanhan kotivakuutuksen ehtoja joustavimmiksi. Vakuutusehtoja olisi kuitenkin mahdollista sovittaa yksittäisen asiakkaan tarpeisiin, sillä kaiken tarvittavan tiedon saa digitaalisessa muodossa.

Finanssialan keskusliiton mukaan Suomessa tapahtui kodeissa viime vuonna 360 000 vakuutusyhtiöiden kotivakuutuksesta korvaamaa vahinkoa. Alle 10 prosenttia näistä vahingoista oli murtovahinkoja. Palovahinkoja oli noin 5 000 ja vuotovahinkoja 24 000.

Kotona sattuvien vahinkojen määrä on lievässä kasvusuunnassa. Lähi-Tapiolan korvauspäällikkö Jussi Korpelainen kertoo, että osa kasvusta selittyy sillä, että suomalaiset tiedostavat yhä paremmin sen, mitä kotivakuutus kattaa. Myös vakuutusyhtiöt ovat tehneet korvausten hakemisen yksinkertaiseksi.

Tärkeä syy vahinkojen määrän kasvulle on silti se, että kodeista löytyy yhä enemmän tavaraa, kuten älylaitteita, joiden korvausmäärät ovat nopeassa kasvussa.

Eniten tuhoa kodeissa aiheuttavat vesivahingot, joiden lähteenä ovat yleisimmin viemäri, tiskikone ja kylmä käyttövesi. Korpelainen Lähi-Tapiolasta mainitsee, että vuotovahingot tapahtuvat yhä useammin pitkiä aikoja valvomattomana olevilla vapaa-ajanasunnoilla. Hän suosittelee katkaisemaan pääsulut aina mökiltä kotiin lähtiessä.

Kerrostaloasunnoissa taloyhtiöiden ottamat kiinteistövakuutukset saattavat edellyttää putken rikkoutumista korvauksen saamiseksi. Jos asukas itse aiheuttaa vesivahingon humalassa, ei kotivakuutus välttämättä korvaa vahinkoja ainakaan täysimääräisesti.

Yhä useammat vuotovahingot johtuvat kuitenkin vuotavista putkista, kun taloyhtiö ei ole teetättänyt putkiremonttia ajoissa. Ilmiö huolestuttaa myös vakuutusyhtiöitä, sillä kodeilla on suuret korjausvelat.

Vakuutusyhtiö If onkin aloittanut kokeilun, jossa se tarjoaa omakotitalojen kuntopalvelua osana kotivakuutusta. Tämä johtuu siitä, että talojen kosteus- ja homeongelmat aiheuttavat vakuutusyhtiöille yhä enemmän korvattavia vahinkoja.

0 kommenttia

Jätä kommentti

Kirjaudu

Tervetuloa! Kirjaudu sisään tunnuksillasi

Muista kirjautumiseni Unohtuiko salasana?

Lost Password

Kiinteistölehti

Kiinteistölehti