Kuortaneen Urheiluopisto säästää energiaa ja parantaa huippu-urheilun olosuhteita

Kuortane-hallin kiinteistöautomaatio ja ilmanvaihto remonttiin, tavoitteena jopa 20 prosentin leikkaus energialaskuun.

Kuortaneen Urheiluopisto käynnistää energiatehokkuushankkeen, jonka tavoitteena on lähes 20 prosentin säästö Kuortane-hallin ja opiston päärakennuksen energialaskuun. Hankkeessa modernisoidaan näiden rakennusten kiinteistöautomaatio ja ilmanvaihto, ja se toteutetaan kuukausimaksuun perustuvalla palvelumallilla, joka ei vaadi kiinteistöjen omistajalta omaa pääomaa. Kuukausimaksu on pienempi kuin investointien tuottama säästö.

”Kuortane haluaa tarjota huippu-urheilijoille huippuluokan tilat ja tekniikan ”, Kuortaneen Urheiluopiston talousjohtaja Jaakko Niiranen sanoo. ”Olosuhteet paranevat ja energiankulutus pienenee, kun ilmanvaihtoa päästään ohjaamaan tarkasti käyttäjien tarpeen mukaan. Kun opisto säästää energiasta, se voi satsata enemmän urheilijoiden palvelujen kehittämiseen. Korjausvelkakin pienenee.”

Urheilukiinteistöt ovat tyypillisesti suuria energiankuluttajia. Lämmitettäviä kuutioita on runsaasti suhteessa pinta-alaan ja lämmintä käyttövettä kuluu runsaasti. Kuortaneen Urheiluopistolta löytyy sisätiloja yhteensä 3,5 hehtaaria, joiden tilavuus on 205 000 kuutiometriä. Kuortane-hallin ja päärakennuksen osuus on noin puolet tilavuudesta. Lämpöenergiaa urheiluopisto tarvitsee vuosittain noin 5000 MWh, mikä vastaa 250 omakotitalon vuosikulutusta. Sähköntarve on suhteellisesti vielä suurempi kuin pientaloissa.

”Urheilijat ovat erittäin vaativia kiinteistöjen loppukäyttäjiä”, LeaseGreenin toimitusjohtaja Tomi Mäkipelto sanoo. ”Eri lajeilla on erilaisia toiveita lämpötiloille, eikä liikuntatilojen hiilidioksidipitoisuus saa nousta liian korkeaksi. Uuden järjestelmän ja uusien antureiden tarkkuudelle tullaan siksi asettamaan erittäin korkeat vaatimukset.”

LeaseGreenin ja Kuortaneen Urheiluopiston välisen sopimuksen kesto on viisi vuotta. Toteuttavien investointien arvioitu nettosäästö on noin 1,3 miljoonaa euroa asennettavan tekniikan elinkaaren aikana.

Kuortaneen Urheiluopisto on tehnyt viime vuosina runsaasti investointeja. Talousjohtaja Jaakko Niirasen mukaan LeaseGreenin kuukausimaksuun perustuva hankemalli sopii hyvin urheiluopiston tilanteeseen:

”Kokonaisuuden hallinta ja ammattitaito herättivät meidän luottamuksen, ja rahoitus ratkaisi päätöksen. Tärkeät investoinnit saadaan toteutettua suunniteltua nopeammin, koska meidän ei tarvinnut sitoa niihin omaa pääomaa eikä lainarahaa.”

Kuortaneen Urheiluopisto sijaitsee Pohjanmaalla, 40 kilometriä Seinäjoelta itään. Kuortane on yksi Suomen johtavista valmennuskeskuksista, ja sen suojissa ovat harjoitelleet muiden muassa Etiopian kestävyysjuoksutähti Haile Gebrselassie, F1-maailmanmestarit Lewis Hamilton ja Jenson Button sekä kotimaiset keihäshuiput Pauli Nevalasta Tero Pitkämäkeen. Viime vuonna eri lajien urheilijat viihtyivät Kuortaneella kaikkiaan 100 000 majoitusvuorokauden verran.

Kilpailu- ja huippu-urheilun keskus KIHU nosti Kuortaneen suomalaisten urheiluopistojen ykköseksi kolme vuotta sitten tekemässään vertailussa. Opiston palkkalistoilla on 80 vakituista työntekijää ja sen rehtorina toimii keihäänheiton olympiavoittaja Tapio Korjus.

0 kommenttia

Jätä kommentti

Kirjaudu

Tervetuloa! Kirjaudu sisään tunnuksillasi

Muista kirjautumiseni Unohtuiko salasana?

Lost Password

Kiinteistölehti

Kiinteistölehti