Kuvat herättävät korjaushankkeen eloon

Miten osakkaat voivat päättää taloyhtiön korjaushankkeen ratkaisuista, jos he eivät tiedä vastaavatko ne maksavien osakkaiden toiveita? “Ei mitenkään”, tiivisti Hyvinkään-Riihimäen-Mäntsälän Kiinteistöyhdistyksen toiminnanjohtaja Marika Sipilä Korjaushanke haltuun -seminaarissa Hyvinkäällä tiistaina.

Kiinteistöliiton mukaan taloyhtiöissä remontoidaan putkistoja vuosittain 20 000 kerrostalohuoneistossa, mutta määrä kasvaa huimasti lähivuosina. “Putkiremontissa osakkaille on ainutlaatuinen etu nähdä oma kylpyhuoneensa valmiina jo ennen sen rakentamista. Eri huoneistojen ja erilaisten tilojen mahdollisista ratkaisuista pitää saada suunnittelijoilta asukkaille useita eri vaihtoehtoja ja havainnekuvia”, Sipilä korosti.

Putkiremontin tarpeiden selvittämisessä ja suunnittelussa ei saa pihistellä, sillä niiden osuus hankkeen kustannuksista on vain muutama prosentti. Vaikka korjausrakentamishankkeen kustannukset toteutuvat pääosin rakentamisvaiheessa, ne määräytyvät lähes kokonaan hankesuunnittelussa. Siinä kartoitetaan taloyhtiön ja sen osakkaiden tarpeisiin parhaiten sopivat tekniset ja taloudelliset vaihtoehdot, jotka viedään suunnitteluvaiheeseen.

Mahtuuko asukas suihkutilaan? Mahtuvatko ovet aukeamaan? Onko pesukoneelle tilaa? Taloyhtiön kannattaa vaatia korjaushankkeen suunnittelijoilta havainnollistamaan remontin lopputulos tarkasti nykyaikaisin, kolmiulotteisin kuvin.

“On tärkeää ymmärtää, että havainnollistaminen minimoi suunnitteluvirheiden mahdollisuuden, ei synny sutta ja sekundaa, ja päästään haluttuun lopputulokseen”, neuvoi Kiinteistöliiton vanhempi lakimies Kristel Pynnönen. Suunnitteluvirheet voivat pahimmillaan aiheuttaa suuria lisätyökustannuksia ja vaikeita riitoja.

Mallintamisella vaikeatkin asiat saavat helposti ymmärrettävän ulkoasun, mutta kohteen katselu etukäteen parantaa myös laatua. “Kolmiulotteisuuden ansioista eri suunnittelijoiden tuotosten törmäysmahdollisuudet vähenevät ja siten varmistetaan, että esimerkiksi LVIS-vedot ja -laitteet mahtuvat suunniteltuihin paikkoihin”, täsmensi operatiivinen johtaja Harri Mäkinen Talokeskus Yhtiöistä.

Mallinnus takaa asukkaiden toiveita vastaavan lopputuloksen ja onnistuneet tilaratkaisut ja korjaukset nostavat osakkaiden omistuksen arvoa. “Havainnekuvin kylppärikin herää eloon ja auttaa hahmottamaan miltä kohde tulee näyttämään valmiina. Kuvat ovat valtava apu infotilaisuuksissa, niitä voidaan tehdä suuria määriä, jolloin ne toimivat ensiluokkaisesti päätöksenteon apuna”, kertoi Pynnönen.

Pienellä rahalla ei pysty korjaamaan mahdollisia huonoja päätöksiä enää hankesuunnittelua seuraavissa rakentamisen vaiheissa kuten toteutussuunnittelussa, urakkaneuvotteluissa tai itse urakkasuorituksessa. Useita eri toteutusvaihtoehtoja sisältävä tekninen hankesuunnittelu ei ole kustannus vaan investointi, minkä myötä seuraava putkiremontti on ajankohtainen vasta 50 vuoden kuluttua.

“Perusteellisen hankesuunnittelun ansiosta taloyhtiöt saavat keskustelun käyntiin ja päätettyä, millä vaihtoehdoilla osakkaat haluavat jatkaa. On myös tärkeää pohtia, millainen laatutaso esimerkiksi kylpyhuoneisiin ja keittiöihin halutaan. Havainnekuvat ja elävä kuva ovat kuvia parhaimmillaan ja niistä on helppo nähdä omaan asuntoon sopiva ratkaisu tai päättää pintamateriaalien värimaailma, luonnehti myyntipäällikkö Tarja Rasanen Laattapiste Oy:stä.

Osakkaille heidän toiveidensa huomioon ottaminen ja oman kylpyhuoneen sisustus ovat usein kaikkein tärkein asia koko putkiremonttihankkeessa.

Kirjaudu

Tervetuloa! Kirjaudu sisään tunnuksillasi

Muista kirjautumiseni Unohtuiko salasana?

Lost Password

Kiinteistölehti

Kiinteistölehti