Lämpökuvaus puolitti tulipalot

Sähköstä aiheutuneiden tulipalojen määrä on puolittunut sen jälkeen, kun If aloitti sähkökeskusten johdonmukaisen lämpökuvauksen pk-yrityksissä. ”Puheet lämpökuvauksen tehottomuudesta voi viimeistään nyt lopettaa”, sanoo Ifin yritysturvallisuuden asiantuntija.

Vakuutusyhtiö If käynnisti Suomen oloissa poikkeuksellisen laajan vahingontorjuntaprojektin kolme vuotta sitten. Tavoitteena oli puuttua sähköpaloihin, jotka kuuluvat yritysten keskeisimpiin vahinkoriskeihin. Yritysten sähköpaloriskejä alettiin kartoittaa muun muassa infrapunakameralla tehtävän lämpökuvauksen avulla. Lämpökuvausprojektin tulokset ovat nyt selvillä. Sähköstä aiheutuneiden tulipalojen määrä on puolittunut Ifin vakuuttamissa yrityksissä sen jälkeen, kun säännönmukaiset lämpökuvaukset aloitettiin.

– Lämpökuvaukselle ei ole aiemmin ollut yhtenäistä toimintatapaa, joten osa sähköalan ammattilaisista on pitänyt lämpökuvausta jonkinlaisena puoskarointina. Tulokset kuitenkin osoittavat, että jos lämpökuvauksen tekee ammattilainen tarkasti määritellyllä toimintamallilla, sähköpaloja saadaan vähennettyä erittäin tehokkaasti, vahingontorjuntapäällikkö Mika Luhtala Ifistä kertoo.

Joka kymmenennessä sähkökeskuksessa vakava paloriski

Lämpökamera ei tee johtopäätöksiä itse, vaan kuvien tulkinta vaatii ammattitaitoa. Siksi vakuutus- ja sähköala ovat kehittäneet yhdessä lämpökuvaajan tutkinnon.

– Lämpökuvausprojekti osoittaa, että puheet lämpökuvauksen tehottomuudesta voi viimeistään nyt lopettaa. Mikä tahansa menetelmä antaa virheellisiä tuloksia, jos menetelmää käytetään väärin, yritysturvallisuuden asiantuntija Jussi Lehtonen Ifistä sanoo. Ifin sähköpaloriskejä tutkiva tiimi on tarkastanut tähän mennessä yli 17 000 sähkökeskusta yhteensä 2700 yrityskiinteistössä. Korjattavia puutteita on löytynyt 15 000 kappaletta. Niistä 10 prosenttia on aiheuttanut niin vakavan paloriskin, että vika on vaatinut välitöntä korjausta.

0 kommenttia

Jätä kommentti

Kirjaudu

Tervetuloa! Kirjaudu sisään tunnuksillasi

Muista kirjautumiseni Unohtuiko salasana?

Lost Password

Kiinteistölehti

Kiinteistölehti