Lehto Groupilta puolihitasasuntoja Helsinkiin

Rakennuskonserni Lehto Group markkinoi Helsingin Siltamäen asuinalueella puolihitasjärjestelmän asuntoja, kirjoittaa Helsingin Sanomat. Asuintalon tontti on vuokrattu kaupungilta, ja kaupunki on myös rajoittanut asuntojen ensimyyntihinnan. Ostajat voivat kuitenkin myydä asunnot vapaasti eteenpäin ilman hitas-järjestelmään sisään rakennettua normaalia 30 vuoden hintarajoitusaikaa.

Siltamäen puolihitakset ovat reilusti halvempia kuin Lehdon uudet asunnot. Toisaalta yhtä kaukana kaupungin keskustasta sijaitsevat YIT:n kovan rahan kaksiot ovat vain hieman kalliimpia kuin Lehdon rakentamat 43,5 neliön 170 000 euroa ja siitä ylöspäin maksavat kaksiot.

Lehto Groupin asuntoliiketoiminnan kaupallinen johtaja Markus Myllymäki kertoo, että puolihitaskohteen myyntikate on huonompi verraten siihen, että yhtiö rakentaisi tontille kovan rahan asuntoja, mutta suurempi kuin urakointikohteessa ulkopuoliselle tilaajalle. Myllymäen mukaan kohteiden hyvä puoli on se, että ne menevät aina kaupaksi. Siltamäen kohteiden ostoarvontaan on viikon markkinointiajan jälkeen ilmoittautunut 250 halukasta ostajaa. Myllymäki pitää puolihitasjärjestelmän huonona puolena byrokratiaa, joka vaikuttaa rakentamisen aloittamista hidastavasti.

Siltamäkeen pystyttiin rakentamaan 170 000 euron hintaisia kaksioita, mutta sama ei ole mahdollista kaikilla kaupungin vuokratonteilla Helsingissä. Myllymäen mukaan Siltamäen kohteen kustannuksia alensi merkittävästi se, että parkkipaikkoja tai rakenteita ei tarvinnut viedä maan alle, pohjamaa oli hyvälaatuista ja kaupungin tuottavuusvaatimus tontille on prosenttiyksikön pienempi kuin vapailla markkinoilla. Jos talojen rakennettavien talojen rakennuskustannukset jäävät etukäteisarviota alhaisemmiksi, jäävät voitot rakennusyhtiölle. Myllymäki arvioikin järjestelmän erittäin hyväksi. ”Jos näitä tehtäisiin enemmän muuallekin kaupunkiin, se tasaisi hintatasoa. Ylimääräiset tilintekomahdollisuudet häviäisivät. Siitähän ne hinnat lähtisivät painumaan”

Helsingin kaupungin tonttiosaston osastopäällikkö Sami Haapasen mukaan puolihitas soveltuu juuri Helsingin laita-alueille, sillä niissä rakennuskustannukset lähentelevät asuntojen markkinahintoja. Kantakaupungin alueilla, kuten Kalasatamassa tai Jätkäsaaressa, hitaksien hintaerot kovan rahan asuntoihin voivat Haapasen mukaan olla todella huomattavat. Haapanen ei usko, että Siltamäen asuntojen ostajat pääsevat asuntonsa myymällä pikavoittoihin.

0 kommenttia

Jätä kommentti

Kirjaudu

Tervetuloa! Kirjaudu sisään tunnuksillasi

Muista kirjautumiseni Unohtuiko salasana?

Lost Password

Kiinteistölehti

Kiinteistölehti