Maalämpöön siirtyminen tuonut Asokodeille säästöjä

Asokodit on vaihtanut kaikki 43 öljylämmityskohdettaan joko maa- tai kaukolämpöön. Muutoksella haettiin kustannussäästöjä. Lisäksi haluttiin löytää ympäristöystävällisempi lämmitysmuoto taloihin.

– Vuoden 2012 ja 2013 toteutuneisiin lämmitys- ja sähkökustannuksiin verrattuna säästöä on tullut noin 400 000 euroa vuodessa. Olemme saavuttaneet sen, mitä tavoittelimme, toteaa kiinteistöjohtaja Henrik Hämäläinen.

Öljyn voimakas hinnannousu vaikutti aikoinaan lämmitysmuodon vaihtamispäätökseen. Viime vuosina muutkin kiinteistöjen ylläpitokulut ovat nousseet voimakkaasti. Samoin valtion toteuttamat veropäätökset niin kiinteistöveron kuin esimerkiksi sähköveron osalta kiristyvät koko ajan.

– Ikävä kyllä lämmitysmuodon muutoksella aikaansaadut säästöt eivät juurikaan näy asukkaan vastikkeessa, koska mainitut muut kulut ovat nousseet voimakkaasti, harmittelee Hämäläinen.

Asokotien asuntojen keskimääräinen käyttövastike on koko maassa tänä vuonna 11,61€/neliö/kk. Pääkaupunkiseudun keskimääräinen käyttövastike on 12,79 €/neliö/kk.

Kiinteistöliiton ja Pellervon taloustutkimuksen vastikään toteuttaman tutkimuksen mukaan asumismenot nousevat vuoteen 2018 mennessä keskimäärin 3,6 prosenttia vuodessa. Tutkimuksen mukaan asumismenojen kasvun ennakoidaan olevan voimakkaampaa kuin käytettävissä olevien tulojen kehitys on vuosina 2014 – 2018.

– Teemme jatkuvasti töitä sen eteen, että löytäisimme keinoja pitää asumisen kulut kohtuullisina, painottaa Hämäläinen.

Asokodit toteuttaa kiinteistöissään muun muassa jatkuvaa energian kulutusseurantaa. Yhtiö on mukana myös kiinteistöalan energiatehokkuussopimuksessa. Tavoitteena on vuoden 2009 lukuihin verrattuna tehostaa seitsemän prosenttia yhtiön omistamien kiinteistöjen energiankäyttöä vuoteen 2016 mennessä.

– Energiasäästön painopiste on tulevaisuudessa kerrostalokohteissa, joissa on isommat energiakustannusten säästömahdollisuudet. Pyrimme asukasviestinnän keinoin vaikuttamaan myös asukkaiden asumistottumuksiin, joilla on todettu olevan merkittävä rooli energiansäästämisessä, korostaa Hämäläinen.

Kirjaudu

Tervetuloa! Kirjaudu sisään tunnuksillasi

Muista kirjautumiseni Unohtuiko salasana?

Lost Password

Kiinteistölehti

Kiinteistölehti