Maanmittauslaitokselle 250 000 vanhaa ilmakuvaa

Paikkatietoyritys Blom Kartta Oy luovuttaa historiallisten ilmakuvien arkistonsa Maanmittauslaitokselle. Arkisto sisältää noin 250 000 kuvaa vuosilta 1960–2007.

Filmiarkisto on kulttuurihistoriallisesti erittäin merkittävä kokonaisuus.

– Hienoa, että varmistamme sen säilymisen tuleville sukupolville Maanmittauslaitoksen kanssa, iloitsee Blom Kartan toimitusjohtaja Mikko Salonen.

Samaa mieltä on johtaja Juha Vilhomaa Maanmittauslaitokselta.

– Kuvat ovat tärkeä lisä Suomen historiallisten ilmakuvien arkistoomme.

Käyttömahdollisuuksia tutkijoille

Vanhat ilmakuvat osoittavat ainutlaatuista historiatietoa, jota ei ole enää saatavilla muista lähteistä.
– Esimerkiksi vanha rakennuskanta, käytöstä poistetut kaatopaikat, maankäyttö, maa-aineisten ottoalueet, kulkuyhteydet ja kasvillisuus erottuvat kuvista”, Mikko Salonen listaa. Kuvat eroavat Maanmittauslaitoksen historiallisista ilmakuvista etenkin kuvauskorkeudeltaan.” Maanmittauslaitoksen ilmakuvaukset on kuvattu tyypillisesti korkealta ja kuvausalue on laaja. Blom Kartan kuvat ovat esimerkiksi kaupunkien keskustoista matalammalta kuvattuja. Ne tarjoavat yhdyskuntasuunnittelijoille ja historian tutkijoille lukemattomia eri käyttömahdollisuuksia, Juha Vilhomaa sanoo.

Filmikuvat digitoimalla talteen

Maanmittauslaitoksella on ennestään noin 700 000 ilmakuvan arkisto. Kaikki vanhat filmikuvat on tarkoitus skannata digitaaliseen muotoon. Tähän mennessä kuvista on skannattu noin 400 000. Skannaaminen on aloitettu vanhimmista, 1930-luvun filmeistä, sillä filmirullat haurastuvat ja hajoavat iän myötä.

Vanhoja ilmakuvia ei toistaiseksi ole mahdollista saada Maanmittauslaitoksen verkkopalveluista. Haasteena on vanhojen ilmakuvien jatkokäsittely. Ilmakuvat pitää käsitellä niin, että ne saadaan mittatarkoiksi ja kiinnitettyä koordinaatistoon, jotta ne voidaan viedä erilaisiin verkkopalveluihin. Vanhojen ilmakuvien osalta tämä pitää tehdä käsityönä.

Vanhoja ilmakuvia voi ostaa Maanmittauslaitoksen asiakaspalvelun kautta. Vaikka vanhat ilmakuvat kuuluvat Maanmittauslaitoksen avoimiin aineistoihin, joudutaan kuvien käsittelyyn ja toimittamiseen kulunut työaika velottamaan asiakkaalta.

Kirjaudu

Tervetuloa! Kirjaudu sisään tunnuksillasi

Muista kirjautumiseni Unohtuiko salasana?

Lost Password

Kiinteistölehti

Kiinteistölehti