Matkailijoiden majoittaminen herättää keskustelua taloyhtiöissä

Sitä mukaa, kuin oman asunnon vuokraaminen matkailijoille esimerkiksi Airbnb:n kaltaisten palvelujen muodossa yleistyy, herättää se keskustelua taloyhtiöissä muun muassa turvallisuudesta, vedenkulutuksesta ja taloyhtiön järjestyssääntöjen noudattamisesta, kertoo Yle. Isännöintiliiton johtaja Marjut Joensuun mukaan valtavan suurta keskustelua aihe ei ole herättänyt, mutta yksittäisissä tapauksissa ihmisiä on huolettanut ainakin vuokraustoiminnan mahdollisesti aiheuttamat järjestyshäiriöt.

Omistusasunnon vuokraamista ei Joensuun mukaan voi taloyhtiössä nykylainsäädännön mukaan kieltää, mutta vuokra-asuntojen kohdalla tilanne on eri: jälleenvuokraaminen voidaan kieltää vuokrasopimuksessa. Lyhytaikaisesta vuokraamisesta ei myöskään tarvitse ilmoittaa taloyhtiölle ja tilanne muutoin sen osalta on kuin tavanomaisessa vieraiden majoittamisessa.

Isännöintiliiton Joensuu korostaa kuitenkin, että vuokralleantajan tulee pitää huolta siitä, että vuokralainen tulee tietoiseksi taloyhtiön pelisäännöistä eli esimerkiksi järjestyssääntöjen hiljaisuusajoista ja tupakointikielloista ja -paikoista. Myös avainturvallisuudesta tulee huolehtia, mutta Joensuu korostaa, että tavanomaisille vieraillekin kerrotaan ovikoodeista ja lainataan avaimia. Asuntonsa vuokraajan tulee luonnollisesti huolehtia siitä, että avaimet palautetaan vuokrasuhteen päätyttyä.

Vedenkulutuksen lisääntymisestä ei Joensuun mukaan kannata olla erityisen huolissaan, sillä kun koko asunto vuokrataan, ei omistaja itse kuluta vettä, vaan vieraat. Joka tapauksessa muidenkin vieraiden aiheuttama vedenkulutuksen lisäys on taloyhtiöissä tavanomaista.  Lyhytaikainen vuokraustoiminta on lisääntymässä ja sitä mukaa taloyhtiöissä ryhdytään Joensuun mukaan tulevaisuudessa keskustelemaan entistä enemmän vuokraustoiminnan pelisäännöistä.

0 kommenttia

Jätä kommentti

Kirjaudu

Tervetuloa! Kirjaudu sisään tunnuksillasi

Muista kirjautumiseni Unohtuiko salasana?

Lost Password

Kiinteistölehti

Kiinteistölehti