Mitä autopaikalle voi pysäköidä?

autopaikat - pysäköinti - taloyhtiöt

Autopaikat on tarkoitettu nimensä mukaisesti autojen pysäköintiin. Joissain tapauksissa niille voi pysäköidä myös muita liikennevälineitä. Tavaran varastointi ei kuitenkaan ole sallittua.

Monissa taloyhtiöissä paikkoja on liian vähän halukkaisiin nähden ja niitä joudutaan jonottamaan. Tällöin osakkaissa saattaa herättää närää, jos joku pitää autopaikalla jotain muuta kuin autoa. Taloyhtiön kannattaakin seurata, että autopaikkoja käytetään oikeisiin tarkoituksiin ja huomauttaa tarvittaessa asukasta paikan vääränlaisesta käytöstä.

Mopo tai moottoripyötä - pysäköinti

1. Mopo tai moottoripyörä
Mopo ja moottoripyörä ovat moottoriajoneuvoja siinä missä autokin, ja periaatteessa niitä voi säilyttää autopaikalla. Jos autopaikoista kuitenkin on pulaa, etusijalla niiden saajina ovat autojen omistajat. Taloyhtiön ei tällaisessa tilanteessa tarvitse luovuttaa autopaikkaa moottoripyörän tai mopon pysäköintiin.
Osalla taloyhtiöistä on erityisiä moottoripyöräpaikkoja. Nämä paikat on taas varattu nimenomaan mopojen ja moottoripyörien pysäköintiin.

2. Mopoauto
Mopoautot ovat yleistyneet viime vuosina. Ne rinnastuvat kokonsa puolesta ja muutenkin tavallisiin autoihin, joten niiden pysäköinti autopaikalle on sallittua ja suotavaa.

Jos osakas tai asukas haluaa autopaikan mopoautolleen, taloyhtiön kuuluu sellainen antaa – vaikka autopaikkajonossa olisi henkilöitä, jotka tarvitsevat paikkaa tavalliselle autolle.

Mopoauto - pysäköinti
asuntoauto - pysäköinti

3. Asuntoauto tai muu iso ajoneuvo
Asuntoauton tai muun ison ajoneuvon (esim. pakettiauto) saa pysäköidä autopaikalle, jos se vain mahtuu parkkiruutuun. Auto ei kuitenkaan saa vaikeuttaa viereisten paikkojen käyttöä pysäköintiin.

Jos auto ulottuu aivan parkkiruudun rajoille tai niiden yli, sitä ei voi säilyttää autopaikalla, vaan sille täytyy etsiä muu säilytyspaikka.

4. Asuntovaunu ja perävaunut
Asuntovaunua ei saa säilyttää autopaikalla ollenkaan, ellei autopaikkoja ole yhtiössä yli tarpeiden. Autopaikat on tarkoitettu ensisijaisesti moottorikäyttöisten ajoneuvojen pysäköintiin, eikä asuntovaunua lasketa sellaiseksi.

Autopaikka ei ole oikea paikka säilyttää peräkärryä tai vaikkapa veneen siirtämiseen tarkoitettua traileria. Niitä voi pitää autopaikalla vain silloin, jos autopaikkoja on taloyhtiössä enemmän kuin niiden tarvitsijoita.

Autopaikalle ei saa varastoida myöskään muuta tavaraa. Tämä johtuu siitä, että autopaikat on tarkoitettu nimenomaan ajoneuvojen pysäköintiin.

Asuntovaunu - pysäköinti

Lisätietoa autopaikoista sekä niiden käytöstä ja jakamisesta löytyy Autopaikat taloyhtiössä -uutuusoppaasta (Kiinteistöalan Kustannus Oy). Kesäkuussa ilmestyvän oppaan ovat kirjoittaneet Marina Furuhjelm ja Mia Pujals. Opasta voi tilata osoitteesta www.kiinkust.fi

TUTUSTU KIINTEISTÖALAN KUSTANNUKSEN TUOTTEISIIN

0 kommenttia

Jätä kommentti

Kirjaudu

Tervetuloa! Kirjaudu sisään tunnuksillasi

Muista kirjautumiseni Unohtuiko salasana?

Lost Password

Kiinteistölehti

Kiinteistölehti