Mitä isännöitsijän tehtäviin kuuluu?

Isännöitsijän tehtävät

Suurimmalla osalla taloyhtiöistä on isännöitsijä, joka hoitaa taloyhtiön päivittäistä hallintoa ja taloudenpitoa. Vaikka isännöitsijä toimijana on tuttu niin yhtiön hallitukselle kuin asukkaillekin, monille voi olla epäselvää, mitä isännöitsijä käytännössä tekee.

– Isännöitsijän työ on tyypillisesti yhdistelmä taloyhtiössä vireillä olevien asioiden edistämistä kulloisenkin tilanteen mukaan ja erilaisia vastaan tulevia asiakaspalvelutilanteita. Kevään yhtiökokouskaudella työhön kuuluu myös asiakasyhtiöiden tilinpäätösasiakirjojen laatimista, tilinpäätösten käsittelyä hallitusten kanssa sekä yhtiökokousjärjestelyjä, tiivistää Sami Asujamaa, joka työskentelee isännöitsijänä ja yrittäjänä 10 + Isännöinti Oy:ssä.

Isännöitsijän tehtävistä määrätään melko yleisluontoisesti asunto-osakeyhtiölaissa. Tästä seuraa, että isännöitsijän oletetaan toisinaan hoitavan lähes kaikki taloyhtiön juoksevat asiat.

– Taloyhtiön isännöintisopimuksessa sovitaan kuitenkin tarkemmin siitä, mitä isännöintitehtäviin sisältyy, Asujamaa muistuttaa.

Isännöintisopimuksen sisällön pitäisi olla selvä jokaiselle hallituksen jäsenelle. Jos oman taloyhtiön sopimukseen ei ole tullut tutustuttua, asiaan on helppo ratkaisu: pyytää se nähtäväksi hallituksen puheenjohtajalta tai itse isännöitsijältä.

– Isännöintisopimuksen liitteineen tulisi olla aina hallituksen saatavilla. Hyvä tapa on myös käydä uusien hallituksen jäsenten kanssa läpi sopimuksen pääkohdat ja siinä määritellyt tehtävät, Asujamaa vinkkaa.

Isännöintisopimuksen ohella hallituksen jäsenten on hyvä ottaa selvää isännöinnin ja hallituksen välisestä työnjaosta yhtiön hallinnossa. Taloyhtiöissä osa hallituksen tehtävistä siirretään tavallisesti isännöinnin hoidettaviksi.

– Tällaisia tehtäviä ovat yleensä esimerkiksi osakkaiden remontti-ilmoitusten käsittely ja osakeluettelon ylläpito, Asujamaa toteaa.

Hallitus ei saisi olettaa isännöinnin hoitavan tehtävän kuin tehtävän, vaan tehtävänjaosta on aina sovittava selkeästi.

– Isännöinnin kuukausiveloitukseen kuuluvat tehtävät hoituvat toki automaattisesti. Erillisveloitettaviin tehtäviin tulee sen sijaan aina olla jonkinlainen päätös tai tehtävänanto hallitukselta, ennen kuin isännöinti voi lähteä asiaa työstämään, Asujamaa toteaa.

 

Lue lisää aiheesta Suomen Kiinteistölehden numerosta 1/2022. Lisätietoa isännöitsijän työstä ja tehtävistä saa esimerkiksi Isännöinnin käsikirjasta (Kiinteistömedia Oy) >>

Kiinteistömedia Oy on myös Suomen Kiinteistölehden kustantaja.

0 kommenttia

Jätä kommentti

Kirjaudu

Tervetuloa! Kirjaudu sisään tunnuksillasi

Muista kirjautumiseni Unohtuiko salasana?

Lost Password

Kiinteistölehti

Kiinteistölehti