Miten turvata koti loman aikana?

Lomalle lähtiessä saattaa mieleen hiipiä huoli oman kodin turvallisuudesta. Pääsiäisenä moni jättää kodin hetkeksi oman onnensa nojaan ja miettii, miten varmistaa, ettei poissa ollessa satu mitään ikävää vahinkoa. Vesivahingon, murtovarkauden tai tulipalon riskit voi ehkäistä muutamalla yksinkertaisella turvatoimella.

Lomalle lähtiessä kannattaa käydä tuttu muistilista läpi: töpselit irti seinästä, hanat kiinni ja ovet ja ikkunat takuulla säppiin. Tuttujen neuvojen lisäksi on hyvä muistaa muutama muukin vinkki välttääkseen harmit loman aikana. Kiinteistönvälitysketju Huom! jakaa parhaat vinkkinsä:

Huomin vinkit kodin turvaamiseksi loman aikana:

1. Pidä koti asutun näköisenä

Älä kerää pois kaikkia tavaroita, jotka tekevät kodista asutun näköisen. Jätä vaikkapa kahvikupit ja keksilautanen pöytään. Jätä verhot auki ja pyydä esimerkiksi naapuria haravoimaan lehdet tai ajamaan ruoho pihasta loman aikana. Myös muutaman pihalelun voi jättää ulos lojumaan.

2. Älä kerro matkastasi somessa

Vaikka sosiaalisen median verkostoihisi kuuluisikin vain hyviä kavereita, voi netissä tieto päätyä helposti vääriin käsiin. Lomakuvat ja matkahehkutukset kannattaa julkaista vasta kotiinpaluun jälkeen.

3. Huolehdi postit laatikosta tai luukusta sisään

Pyydä naapuria tai tuttavaa hakemaan postit, jotta täysi postilaatikko tai tursuava postiluukku eivät paljasta poissaoloasi. Kerrostaloasunnossa väliovi kannattaa jättää auki, jotta loman aikana tuotava posti ei jää jumiin luukun suulle. Pitkän loman ajaksi posti kannattaa kääntää lomakohteeseen tai vaikka sukulaisen luokse.

4. Muista paloturvallisuus

Irrota sähkölaitteiden, kuten television ja tietokoneen töpseli seinästä. Kalliit laitteet, esimerkiksi läppärit ja tabletit kannattaa myös laittaa piiloon, ettei mahdollinen voro pysty näkemään houkutuksia ikkunasta sisään kurkistaessaan.

5. Käytä hälytysjärjestelmää

Jos kotiisi on kytketty hälytysjärjestelmä, muista laittaa se päälle. Jo hälytys- ja vartiointipalvelusta kertova tarra ovessa tai ikkunassa pienentää murron riskiä. Tärkeintä on saada varkaan homma näyttämään mahdollisimman hankalalta, jolloin voro saattaa jättää murtoyrityksen sikseen.

6. Käännä hanat pois päältä

Tarkista, että tiski- ja pyykkikoneiden hanat ovat kiinni, ja kytke omakotitalossa vesi kokonaan pois päältä. Pidä huolta, ettei lavuaarin tulppa jää peittämään viemärinsuuta, jos hana sattuu loman aikana tiputtelemaan vettä.

7. Muista pitää hyvät välit naapureihin

Yksi parhaita keinoja ehkäistä vahinkojen ja murtovarkauksien riskiä ovat naapurit, jotka pitävät kotiasi silmällä. Jos naapurustosta ei löydy sopivaa apuria, kannattaa pyytää ystävää tai sukulaista käymään kotona ainakin kerran viikon lomamatkan aikana tyhjentämässä postilaatikko ja pitämässä koti asutun näköisenä.

8. Turvamerkitse tärkeimmät tavarat

Valokuvaa ja merkitse arvokkaat ja sinulle kaikkein tärkeimmät tavarat, jolloin niiden jälleenmyyntiarvo on lähes mitätön, eivätkä ne todennäköisesti kelpaa pitkäkyntiselle. Turvamerkintävälineitä voi lainata poliisilta.

0 kommenttia

Jätä kommentti

Kirjaudu

Tervetuloa! Kirjaudu sisään tunnuksillasi

Muista kirjautumiseni Unohtuiko salasana?

Lost Password

Kiinteistölehti

Kiinteistölehti