Myönnettyjen rakennuslupien kuutiomäärä kesä-elokuussa pienempi kuin vuotta aiemmin

Kuvan lähde: Jukka Siren

Tilastokeskuksen mukaan rakennuslupia myönnettiin vuoden 2016 kesä-elokuussa 8,7 miljoonalle kuutiometrille. Määrä oli noin viidenneksen pienempi kuin vastaavalla ajanjaksolla vuotta aiemmin. Asuinrakennuksille myönnettiin rakennuslupia tilavuudella mitattuna 3 prosenttia enemmän kuin vuotta aiemmin. Kaikissa muissa rakennustyypeissä kuutiometrimäärä jäi edellisvuoden vastaavaa ajankohtaa alemmalle tasolle. Vuoden 2016 osalta vilkkaimpien kesälomakuukausien lupakuutioiden määrä jäi tavallista matalammalle tasolle.

Myönnetyt rakennusluvat ja aloitetut rakennushankkeet, milj. m3, liukuva vuosisumma

Myönnetyt rakennusluvat ja aloitetut rakennushankkeet, milj. m3, liukuva vuosisumma

Asuinrakentamisen kasvu hidastui

Asuinrakennuksille kesä-elokuussa myönnetty rakennuslupien kuutiomäärä oli 3,1 miljoonaa. Kerrostalojen rakentamiseen myönnetyt luvat pitivät koko asuinrakentamisen hienoisessa kasvussa.

Rakennuslupia myönnettiin kesä-elokuussa kaikkiaan 10 180 asunnolle, joka on 15,5 prosenttia enemmän kuin vastaavalla ajanjaksolla vuotta aiemmin.

Asuinrakentamisen osuus kattoi kesä-elokuussa runsaan kolmanneksen koko rakentamiseen myönnetystä kuutiometrimäärästä.

Käynnissa oleva rakennustuotanto kasvaa edelleen

Volyymi eli käynnissä olevan rakennustuotannon kiinteähintainen arvo kasvoi kesä-elokuussa 16,7 prosenttia vuodentakaisesta. Asuinrakentamisen volyymi kasvoi ajanjaksolla 18,1 prosenttia ja muun kuin asuinrakentamisen volyymi 15,6 prosenttia. Rakennushankkeita aloitettiin samaan aikaan tilavuudella mitattuna 10 prosenttia ja asuinrakennushankkeita 11,1 prosenttia enemmän kuin vuotta aiemmin.

Uudisrakentamisen volyymi-indeksi 2010=100, trendi

Uudisrakentamisen volyymi-indeksi 2010=100, trendi

Rakennus- ja asuntotuotantotilaston aineisto

Rakennus- ja asuntotuotantotilaston tiedot perustuvat Väestörekisterikeskuksen rakennuslupa-aineistoon. Rekisteriaineisto täydentyy sitä mukaa kun rakennusvalvontaviranomaiset toimittavat tietoja Väestötietojärjestelmään ja tilaston nyt julkaistut tiedot voivat tarkentua. Väestötietojärjestelmän uudistuksista johtuen vuodentakainen kertymätieto ei vastaa täysin tämänhetkistä aineiston kertymää ja aiheuttaa harhaa muutosprosenttilaskentaan. Uusimpien kuukausien osalta aineisto on vielä alipeittoinen ja täydentyy tulevien kuukausien aikana.

Lähde: Rakennus- ja asuntotuotanto, Tilastokeskus

0 kommenttia

Jätä kommentti

Kirjaudu

Tervetuloa! Kirjaudu sisään tunnuksillasi

Muista kirjautumiseni Unohtuiko salasana?

Lost Password

Kiinteistölehti

Kiinteistölehti