Näin lämmität energiatehokkaasti paukkupakkasilla

Kuva: ARE

Talotekniikkayritys Aren kehityspäällikkö Harri Launo antaa vinkit yhtiön tiedotteessa energiatehokkaaseen lämmitykseen sekä tavalliselle sukankuluttajalle että kiinteistöjen ylläpitäjälle.

Ennakoi! Kun sääennuste lupaa kylmenevää, kannattaa omakotitalossa laittaa takkaan puita jo etukäteen, näin asunto ei pääse missään vaiheessa kylmenemään. Huonelämpötilan ylläpitäminen on huomattavasti fiksumpaa kuin se, että alkaa lämmittää vasta siinä vaiheessa, kun jo palelee.

Älä ylilämmitä! Ylilämmittäminen ei ole energiatehokasta ja se kuormittaa sekä ympäristöä että kukkaroa. Sopiva huonelämpötila on yleensä 20–21 astetta, makuuhuoneissa jopa hieman alhaisempi lämpötila auttaa nukkumaan hyvin.

Mieti sisutusta! Harva tulee ajatelleeksi, että huonekalujen sijoittelulla voi olla merkittävä vaikutus siihen, miten kylmältä ja vetoisalta huone tuntuu.

− Jos asukkaalla tai työntekijällä on kylmä, hän todennäköisesti vääntää lämmitystä kovemmalle – fiksumpaa saattaisi olla siirtää huonekaluja. Esimerkiksi pöytä, verho tai kaappi saattavat estää ilman kiertämisen patterin tai sen termostaatin luona. Silloin ikkunan veto jäähdyttää tilaa ja tekee tilasta epämiellyttävän. Pahimmillaan tilanne on se, että työpöydän alla on oikein hyvät olosuhteet, mutta pöydällä sormet ovat jäässä, Launo kertoo.

Pidä kylpyhuoneen ovi kiinni! Monet haluavat, että kylpyhuoneissa on hitusen lämpimämpää kuin muissa huoneissa, jotta tassuttelu paljain jaloin ja pyyhe päällä on miellyttävää.

− Siksi on tärkeää, että kylpytilojen lämpö pidetään kylpyhuoneissa. Ovi kannattaa siis pitää kiinni ja suihkunjälkeinen ylimääräinen kosteus viedään pois ilmanvaihdon avulla eikä jättämällä ovi apposen auki, Launo sanoo.

Huolla ajoissa! Talven tuloon kannattaa valmistautua ajoissa myös huollattamalla kiinteistön lämmitys- ja ilmanvaihtojärjestelmät. Huollettuna ne toimivat optimaalisesti. Launo muistuttaa myös siitä, ettei ilmanvaihtojärjestelmän avulla ole tarkoitus lämmittää, vaan nimensä mukaisesti vaihtaa ilmaa.

Hyödynnä tekoälyä! Jos kiinteistössä on fiksu ja ammattimainen lämmitysjärjestelmä, siinä saattaa olla myös tekoälyä, joka ennakoi sään muutoksia sääennusteiden perusteella. Sen ansiosta on mahdollista säätää lämpötiloja etukäteen, oli sitten kyseessä paukkupakkasten tai hellejakson alkaminen.

Ikkunat auki vain hetkeksi! Jos sisäilma tuntuu tunkkaiselta, ikkunoiden avaaminen saattaa tuntua houkuttelevalta. Jos kiinteistössä on koneellinen ilmanvaihto, ei ikkunoita saisi kuitenkaan aukoa lainkaan. Kotona ikkunan voi avata, mutta muutamassa minuutissa sisään tulee raikasta ilmaa sen verran kuin tarpeellista.

Hyödynnä yösähköä! Energiapalveluyhtiö Väreen toimitusjohtaja Juha Keski-Karhu suosittelee puolestaan Taloustaito-lehdessä kuluttajia ajoittamaan oman energiankulutuksensa vuorokauden edullisimmille tunneille.

− Pörssisähkön hinnanero yö- ja päiväsähkön välillä on nyt ennätyskorkealla. Kulutus kannattaa siirtää halpaan yöaikaan kuten ajastamalla lattialämmitys, lämminvesivaraaja sekä pesukoneet yöaikaan ja lataamalla sähköauto edullisen sähkön aikana, Keski-Karhu sanoo.

Kirjaudu

Tervetuloa! Kirjaudu sisään tunnuksillasi

Muista kirjautumiseni Unohtuiko salasana?

Lost Password

Kiinteistölehti

Kiinteistölehti