Näin onnistut taloyhtiön hallituksessa

Taloyhtiöllä on aina oltava hallitus. Se huolehtii muun muassa taloyhtiön hallinnosta sekä kiinteistönpidon ja varainhoidon järjestämisestä. Hallituksen ei tarvitse hoitaa kaikkia tehtäviä itse, vaan suuren osan se voi delegoida isännöitsijälle. Hallitukselta vaaditaan valppautta. Sen on tärkeää valvoa taloyhtiön sopimuskumppaneiden toimia. Valvonnan laiminlyönti voi johtaa jopa vahingonkorvausvaatimuksiin. Tämä selviää juuri ilmestyneestä Hallituksen tehtävät ja vastuut -kirjasta.

Huolehdi hallinnosta ja sopimuksista

Kiinteistöliiton päälakimies Jenni Huplilta ilmestyy tänään kirja nimeltä Hallituksen tehtävät ja vastuut (Kiinteistöalan Kustannus Oy). Kirja esittelee tiiviisti taloyhtiön hallituksen tehtävät ja toimintaan liittyvät vastuut. Siinä korostetaan, että hallituksen on hyvin tärkeää valita taloyhtiölle luotettava isännöintiyritys ja ammattitaitoinen isännöitsijä.

– Tämä on yksi parhaista keinoista varmistaa, että taloyhtiön asiat tulevat hoidetuiksi oikein. Toki hallituksen on tärkeää panostaa myös esimerkiksi urakkapäätösten valmisteluun ja pitää huolta siitä, että erilaiset viranomaisvelvoitteet täytetään, Hupli muistuttaa.

Hallitus ei voi koskaan täysin tuudittautua siihen, että isännöitsijä hoitaa ja isännöitsijä vastaa. Hallituksen ja isännöitsijän yhteistoimintaan kuuluu se, että hallitus ohjaa ja valvoo isännöitsijän toimia.

– Kannattaa muistaa, että hallituksen on lain mukaan valvottava isännöitsijän toimintaa. Usein hallituksen jäsenten vahingonkorvausvastuu on liittynyt tilanteisiin, joissa hallitus on laiminlyönyt valvontavelvoitteensa, muistuttaa Hupli.

Perehdytä uudet jäsenet

Hallituksen kokoonpano saattaa vaihtua vuosittain. Siksi on tärkeää varmistaa, että uudet jäsenet pääsevät alusta alkaen kunnolla mukaan hallituksen toimintaan. Kun heidät tutustutetaan taloyhtiön asioihin ja perehdytetään hallitustyöskentelyyn, riski virheelliseen toimintaan ja vastuisiin pienenee.

– Perehdyttämistarpeet kannattaa käydä läpi heti hallituksen ensimmäisessä kokouksessa. Uuden hallituksen jäsenen kannattaa tutustua ainakin taloyhtiön yhtiöjärjestykseen, isännöinti- ja kiinteistönhuoltosopimuksiin sekä vakuutuksiin, Hupli kertoo.

0 kommenttia

Jätä kommentti

Kirjaudu

Tervetuloa! Kirjaudu sisään tunnuksillasi

Muista kirjautumiseni Unohtuiko salasana?

Lost Password

Kiinteistölehti

Kiinteistölehti