Nyt on hyvä aika päivittää perheen paloturvallisuusosaaminen

SPEKin mediaseurannan alustavien tietojen mukaan tulipaloissa on elokuun loppuun mennessä kuollut 55 henkilöä. Syyskauden alkaessa on hyvä päivittää koko perheen paloturvallisuustiedot, jotta esimerkiksi iltapäivät yksin kotosalla olevat lapset osaavat toimia oikein, jos tuli pääsee irti. Myös ikääntyneiden läheisten paloturvallisuusasiat kannattaa tarkistaa yhdessä heidän kanssaan.

Syyskauden alkaessa kannattaa istahtaa koko perheen voimin alas kertaamaan oman kodin paloturvallisuus. Varsinkin lasten ja nuorten kanssa on hyvä miettiä, kuinka tulipalon sattuessa toimitaan.

Ainakin nämä asiat on syytä käydä läpi:

  • Kaikki kodin palovaroittimet toimivat.
  • Alkusammutusvälineet ovat helposti otettavissa käyttöön. Pienten lasten ja varhaisnuorten on viisainta olla sammuttamatta. Heidän kannattaa poistua mahdollisimman nopeasti ja sulkea ovet perässään.
  • Kaikista kodin tiloista on esteetön poistumisreitti.
  • Perheenjäsenet tietävät ulkona kokoontumispaikan, johon mennään tulipalon sattuessa.
  • Kannattaa päättää, mitä sähkölaitteita lapset saavat käyttää ollessaan yksin kotona. Ikääntyneiden kotona kannattaa tarkastaa, miten esim. liesiturvallisuus sujuu.

Tänä vuonna palokuolematilanne on vuosikymmenen pahin

Alustavien tietojen mukaan tulipaloissa on kuollut 55 ihmistä 49 eri palossa. Mediaseurannan tiedoista ilmenee 52 kuolleen sukupuoli: kuolleista 36 oli miehiä ja 16 naisia. Palokuolleista yli 65-vuotiaita on ollut 11.

Viime vuonna vastaavaan aikaan palokuolemia oli 31. Muutaman viime vuoden aikana palokuolemat ovat vähentyneet, mutta tämä vuosi on ollut synkkä. Tämän vuotista pahempi palokuolematilanne oli viimeksi 2009, jolloin elokuun loppuun mennessä tulipaloissa oli menehtynyt 64 henkilöä.

Valtaosa palokuolemista tapahtuu asunnoissa. Kuolemantapauksista on kerrostaloissa tapahtunut 17, omakotitaloissa 21 sekä rivi- ja muissa pientaloissa 7.

Kirjaudu

Tervetuloa! Kirjaudu sisään tunnuksillasi

Muista kirjautumiseni Unohtuiko salasana?

Lost Password

Kiinteistölehti

Kiinteistölehti