Omakotiliitto: Sähkön siirtomaksujen korotuksia muuallekin kuin verkkoinvestointeihin

Yle kertoo, että Suomen Omakotiliitto uskoo osan sähköyhtiöistä ohjaavan sähkönsiirtomaksujen korotuksista tulevia tuloja muuallekin kuin verkkoinvestointeihin.

Sähköverkkoa kehitetään säävarmemmaksi esimerkiksi siirtymällä maakaapeleihin ja siirtämällä ilmajohtoja huollon kannalta helpompiin sijainteihin teiden varsille. Kehitys aiheuttaa sähkön siirtohintoihin jopa kymmenen prosentin nostopaineita. Muutostöiden taustalla on sähkölaki, jossa määrätään, että sähkönsaantiin ei saa syntyä pitkiä katkoksia.

Omakotiliiton toiminnanjohtaja Kaija Savolainen kertoo, että liitossa on havaittu merkkejä siitä, että siirtomaksut eivät aina kohdistu vain verkon ylläpitoon. Osa saattaa siirtyä omistajille pääomatuottoina, Savolainen otaksuu. Hänen mukaansa sähköyhtiöissä korotuksilla kerättäviä rahoja saatetaan käyttää yhtiöiden sisäisiin lainajärjestelyihin. Ilmiö on Savolaisen mukaan todettu ainakin suuremmissa, monikansallisissa yhtiöissä.

Keminmaan Energian toimitusjohtaja Jukka Järnström on samoilla linjoilla. Hänen mielestään kaupallisissa yhtiöissä hinnat nousevat kunnallisia yhtiöitä nopeammin ja suuremmalla volyymillä.

Sähköverkon kehitys vaatii Keminmaan Energialtakin siirtohinnan nostoa, joka on 43 prosenttia nykyisestä seuraavan reilun vuosikymmenen aikana. Hinnannousu olisi yli kymmmenen prosenttiyksikköä jyrkempää, jos uusimiset toteutettaisiin maakaapeloinneilla ilmalinjojen uudelleen sijoittamisten sijaan, Järnström huomauttaa.

Linkki lähteeseen

0 kommenttia

Jätä kommentti

Kirjaudu

Tervetuloa! Kirjaudu sisään tunnuksillasi

Muista kirjautumiseni Unohtuiko salasana?

Lost Password

Kiinteistölehti

Kiinteistölehti