Orgaanisen jätteen kaatopaikkakielto ei vaikuta lajitteluun pääkaupunkiseudulla

Vuoden 2016 alusta alkaen orgaanista jätettä, kuten tekstiilejä, ei saa laittaa kaatopaikalle. Pääkaupunkiseudulla kotien sekajäte, johon käyttökelvottomat tekstiilit kuuluvat, ei mene kaatopaikalle. Sekajäte viedään Vantaan Energian jätevoimalaan. Biojätteen, paperin, kartongin, lasin ja metallin kierrätys jatkuu edelleen.

Vuoden 2016 alussa astuu Suomessa voimaan valtioneuvoston asetus, joka rajoittaa biohajoavan ja muun orgaanisen jätteen sijoittamista kaatopaikalle. Kielto koskee myös tekstiilejä. Pääkaupunkiseudulla lajitteluohjeet eivät muutu kaatopaikkakiellon vuoksi.

Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY on varautunut muutokseen jo hyvissä ajoin. Sekajäte ja sinne laitetut käyttökelvottomat tekstiilit eivät joudu kaatopaikalle, vaan ne hyödynnetään energiaksi. Syksystä 2014 lähtien HSY on kuljettanut pääkaupunkiseudun ja Kirkkonummen kotien sekajätteen Vantaan Energian jätevoimalaan. Siellä sekajätteestä tehdään kaukolämpöä ja sähköä. Näin ollen käyttökelvottomat tekstiilit voi edelleen laittaa sekajäteastiaan.

Biojätteen, paperin, kartongin, lasin ja metallin lajittelu omiin astioihin on edelleen tärkeää. Niistä saadaan uusien tuotteiden raaka-ainetta.

Asukas voi vähentää tekstiilijätteen määrää kuluttamalla kohtuullisesti ja viemällä käyttökelpoiset vaatteet esimerkiksi kirpputoreille tai vaatekeräykseen. Jätteeksi tulisi laittaa vain rikkinäiset ja käyttökelvottomat tekstiilit.

Ohjeita jätteiden lajitteluun löytyy HSY:n verkkosivuilta osoitteesta www.hsy.fi/lajittelu sekä www.hsy.fi/kiitoskunlajittelet.

0 kommenttia

Jätä kommentti

Kirjaudu

Tervetuloa! Kirjaudu sisään tunnuksillasi

Muista kirjautumiseni Unohtuiko salasana?

Lost Password

Kiinteistölehti

Kiinteistölehti