Paljonko ennakoiva korjaaminen säästää?

Kosteus- ja hometalkoiden Korjaa ajoissa ja säästä -tutkimushanke selvittää, kuinka paljon kustannuksia voidaan säästää, mikäli rakennusten korjaustoimet aloitetaan ajoissa ennen rakennusosien vaurioitumista. Alkuvuodesta valmistuvan tutkimuksen tuloksista hyötyvät kiinteistönomistajat sekä julkisella että yksityisellä sektorilla.

Rakennusten ylläpidossa on tyypillistä korjausten aloituksen venyttäminen liian pitkään. Usein työhön ryhdytään vasta, kun jokin rakennusosa vaurioituu esimerkiksi vesivuodon seurauksena tai rakenteiden ja järjestelmien ongelmat laukaisevat käyttäjien oireilun.

”Kosteus- ja hometalkoiden tärkeimpiä tehtäviä on tukea kiinteistönomistajia ennakoivassa korjaamisessa. Suomessa rakennuskannan korjausvelan arvioidaan olevan 30–50 miljardia euroa. Nyt käynnistämämme tutkimuksen tuloksista hyötyvät kiinteistönomistajat sekä julkisella että yksityisellä sektorilla”, toteaa talkoiden ohjelmapäällikkö Katja Outinen.

FCG Suunnittelu ja Tekniikka Oy:n tekemässä tutkimuksessa verrataan kahden eri korjaustavan suoria korjauskustannuksia. Ensimmäisessä tapauksessa rakenne korjataan hieman ennen kuin se vaurioituu, jolloin rakennetta ei tarvitse kuivata eikä puhdistaa mikrobeista. Toisessa tapauksessa rakenne korjataan vasta, kun vaurioituminen on jatkunut niin pitkään, että korjaus vaatii rakenteen purkamisen, puhdistamisen ja materiaalien vaihtamisen. Ensi helmikuussa valmistuvan tutkimuksen tulokset esitetään selkeänä taulukkomallina. Tutkimushankkeen taloudelliset tarkastelut ja raportoinnin tekee DI Paavo Kero.

Parempi myöhään käy kalliiksi

”Meillä on kokemusperäinen tieto siitä, että korjausten lykkääminen nostaa kustannuksia helposti kaksin- tai jopa kolminkertaisiksi. Nyt tavoitteena on selvittää, kuinka paljon kustannukset tarkkaan ottaen kasvavat, jos korjauksia ei tehdä ajoissa”, kertoo tutkimuksesta vastaava tekniikan tohtori Juhani Pirinen FCG Suunnittelu ja Tekniikka Oy:stä.

Pirisen mukaan ennaltaehkäisevä korjaaminen on viime vuosina jonkin verran lisääntynyt, mutta edelleen sitä tehdään liian vähän. Julkisella puolella rajoitteena ovat usein niukat määrärahat.

”Korjausrakentamisen suorittaminen ajoissa on paitsi rakennusten käyttäjien terveyden kannalta tärkeää myös kustannustehokasta. Kouluistamme löytyy lukuisia esimerkkejä siitä, kuinka kustannukset ovat karanneet käsistä, kun korjauksia on lykätty liian pitkälle. Kouluja on jouduttu jopa purkamaan, koska korjaaminen olisi tullut kalliimmaksi kuin uuden rakentaminen”, Juhani Pirinen toteaa ja huomauttaa, että Korjaa ajoissa ja säästä -tutkimuksessa lasketaan ainoastaan rakennusteknisiä kustannuksia. ”Niiden lisäksi seuraa käyttäjien terveysongelmien ja tuottavuuden laskusta aiheutuvia kustannuksia, jotka eivät sisälly tutkimukseen.”

0 kommenttia

Jätä kommentti

Kirjaudu

Tervetuloa! Kirjaudu sisään tunnuksillasi

Muista kirjautumiseni Unohtuiko salasana?

Lost Password

Kiinteistölehti

Kiinteistölehti