Patteriverkoston perussäädöllä lämmitys tasapainoon – ohjeita perussäädön tilaajille

Yksi asunto kuuma ja toinen kylmä, patterit pitävät ääntä ja energialasku kasvaa. Kuulostaako tutulta? Useimmista taloyhtiöistä löytyy liian kylmiä ja turhan kuumia asuntoja. Ratkaisu ongelmaan voi löytyä patteriverkoston perussäädöstä. Hyvän tuloksen takaa oikea ajoitus, hyvä suunnittelu ja toteutus.

Patteriverkoston perussäätö on yksi keino parantaa lämmitysverkoston toimintaa ja sitä kautta asukkaiden viihtyvyyttä. Suurin osa ihmisistä viihtyy parhaiten 21 asteen huonelämpötilassa. Liian kuuma huoneilma väsyttää ja houkuttaa avaamaan tuuletusikkunat, jolloin lämmitysenergia karkaa taivaalle. Onnistuneen perussäädön ansiosta huonelämpötila pysyy tasaisena kaikissa asunnoissa koko lämmityskauden ajan.

Huonelämpötilan pudottaminen yhdellä asteella säästää keskimäärin viisi prosenttia asuinkerrostalon lämmityskustannuksista. Motivan arvioiden mukaan oikein tehdyllä perussäädöllä voidaan parhaassa tapauksessa saavuttaa jopa 10–15 prosentin säästö energiankulutuksessa, lähtötilanteesta riippuen. Perussäädöllä ei kuitenkaan aina saavuteta säästöä energiankulutuksessa, vaan lähtökohtana on aina hyvät asuinolosuhteet.

Perussäätö kannattaa – ajoitus, suunnittelu ja toteutus ratkaisevat

Vanhoissa taloyhtiöissä patteriverkoston perussäätö suositellaan toteutettavaksi tarpeen mukaan riippuen muista taloyhtiössä toteutettavista korjauksista ja uudistuksista sekä lämmitysverkoston toiminnasta. Suin päin ei perussäätöä kannata rynnätä tekemään, sillä asuinrakennuksen lämmitystarpeeseen vaikuttavat monet seikat aina ikkunoiden vaihtamisesta ja ilmanvaihdon muutoksista julkisivun lisäeristämiseen. Tämän lisäksi lämmitysverkoston eri laitteiden (mm. säätökäyrä patteriventtiilit, pumppu) ja ilmanvaihdon toiminta kannattaa selvittää ennen isompaan toimenpiteeseen ryhtymistä.

“Ikkunaremontti kaksi vuotta perussäädön jälkeen tekee työn turhaksi. Perussäätö kannattaakin tehdä vasta aivan viimeisenä toimenpiteenä, mikäli lämmitystarpeeseen vaikuttavia korjaustöitä on tiedossa lähiaikoina”, sanoo Motivan asiantuntija Harri Heinaro.

Ohjeita patteriverkoston perussäädön tilaajille

Motiva Oy on yhdessä ympäristöministeriön, Energiateollisuus ry:n, Helen Oy:n, Oras Oy:n, Ouman Oy:n ja Rettig Lämpö Oy:n kanssa laatinut ohjeita patteriverkoston perussäädön tilaajalle. Ohjeissa nostetaan esiin, kuinka tärkeää lämmitysverkoston tasapainotus ja perussäätäminen on peruskorjaus- tai esim. ikkuna- tai ilmanvaihtoremonttien jälkeen.

Tilaajan ohjetta ”Patteriverkosto kuntoon – ohjeita patteriverkoston perussäädön tilaajille” voi tilata Motivasta tai ladata ohjeen käyttöön sähköisesti. Motivan verkkosivuille on myös koottu hyödyllistä tietoa patteriverkoston perussäädöstä sekä esimerkkejä toteutetuista hankkeista: www.motiva.fi/perussaato.

0 kommenttia

Jätä kommentti

Kirjaudu

Tervetuloa! Kirjaudu sisään tunnuksillasi

Muista kirjautumiseni Unohtuiko salasana?

Lost Password

Kiinteistölehti

Kiinteistölehti