Pohjoismaiset kriteerit kestäville rakennusmateriaaleille

Rakennusmateriaalien valintaan vaikuttavat yhä enenevässä määrin kestävän kehityksen periaatteet. Kiinteistönomistajat ovat kiinnostuneita ottamaan huomioon ympäristöasiat mutta he eivät tiedä kuinka toimia. Suomen, Ruotsin, Islannin ja Norjan Green Building Councilit ovat yhdessä rakentaneet ohjeistuksen kestävien materiaalien valinnasta avuksi hankintapäätöksiin ja suunnitteluun. Lisäksi rakennusmateriaalien ja –tuotteiden tuottajia rohkaistaan käyttämään yhteisiä tapoja kertomaan tuotteidensa ympäristövaikutuksista esimerkiksi EPD – ympäristöselosteita. Harmonisoidut kriteerit kestäville materiaaleille ovat apuna rakennusmateriaalien tuottajille ja kiinteistön omistajille. Kriteerit luovat kysyntää sekä tekevät käyttöönottoprosessista helpompaa ja edullisempaa.

Rakennustietosäätiö RTS sr:n  Laura Sariola toteaa, että tämä oli  ajankohtainen projekti.

– Oli hyvin mielenkiintoista kuulla muiden pohjoismaiden ajatuksia kestävistä materiaaleista.  Projektista oli paljon hyötyä RTS EPD- ympäristöselosteiden menetelmäohjeen laadinnassa.

Toimitusjohtaja Heli Kotilainen toivoo, että EPD –ympäristöselosteiden yleistyminen tulee  helpottamaan rakennusten elinkaaren hiilijalanjäljen laskentaa. Hiilijalanjäljen laskenta on kattavin tapa arvioida rakennuksen ympäristöystävällisyyttä koko sen elinkaaren ajalta.

Ruukki Construction Oy:n Petteri Lautson mukaan harmonisoidut tavat kertoa tuotteen ympäristövaikutuksista tekevät tuotekehityksestä mielekkäämpää teollisuuden kannalta. Omien tuotteiden vaikutukset kokonaisuuden ympäristövaikutuksiin voidaan osoittaa samalla, pätevällä tavalla asiakkaille useassa maassa.

0 kommenttia

Jätä kommentti

Kirjaudu

Tervetuloa! Kirjaudu sisään tunnuksillasi

Muista kirjautumiseni Unohtuiko salasana?

Lost Password

Kiinteistölehti

Kiinteistölehti