Purkutuomiot vältettävissä

Korjausvelka ja asuntojen hintojen lasku muuttotappioalueilla on johtanut siihen, että jotkut talot vain käytetään loppuun ja puretaan. ”Viisas taloyhtiö ennakoi tulevaa osakkaiden kannalta ja nostaa kipeätkin asiat ajoissa pöydälle”, Isännöintiliiton toimitusjohtaja Tero Heikkilä sanoo. Kun taloyhtiö on laatinut pitkän aikavälin suunnitelman, osakkaat pystyvät suunnittelemaan omaa talouttaan paremmin. Isännöinti neuvoo strategian laadinnassa.

Kasvukeskuksissa taloyhtiön korjaaminen tavallisesti kannattaa, mutta muuttotappioalueella remontti saattaa maksaa enemmän kuin asunnosta saa myytäessä hintaa.

Avatkaa arvokeskustelu

Isännöintiliitto kehottaa taloyhtiöiden omistajia ja hallituksia avaamaan keskustelun taloyhtiönsä tilasta ja korjaustarpeista. Millaiset asuntomarkkinat alueella on, mikä on kiinteistön tekninen kunto, mitä asukkaat haluavat asumiseltaan?

”Jokaisessa yhtiössä kannattaisi laatia pitkän aikavälin suunnitelma, strategia, jossa pohditaan yhtiön kehittämistä, kunnossapitoa ja tulevia asumiskuluja. Strategian tekemiseen on olemassa työkaluja, joista voi kysyä isännöinniltä”, Heikkilä sanoo.

Kun yhtiöllä on selvä suunnitelma, korjaukset eivät tule yllätyksenä osakkaille. Yhteinen suunnitelma ohjaa myös hallitusta ja isännöintiä taloyhtiön johtamisessa.

Joskus yksi vaihtoehtoinen linja taloyhtiöstrategiassa voi olla kiinteistön purkaminen.

Joka 10. remontti ei kannata

Pellervon taloustutkimuksen mukaan noin 92 prosenttia Suomen kiinteistöjen teknisestä korjaustarpeesta on perusteltua taloudellisesta näkökulmasta. Kaikista remonteista siis lähes joka kymmenettä ei kannata tehdä.

Paljon keskustellaan siitä, että asuntojen hinnat ja ylläpitomenot ovat suurimmat pääkaupunkiseudulla ja kasvukeskuksissa. Toisaalta, asukkaiden tuloihin suhteutettuna menot ovat jokseenkin samat koko maassa. Kun otetaan vielä huomioon välttämättömät tulevat korjaukset, tiukimmille asukkaiden kukkarot joutuvatkin kasvukeskusten ulkopuolella; vaikka taloyhtiö saisi pankkilainaa, asunnon korjaamiseen laitettuja euroja ei välttämättä saa myyntihinnoissa koskaan takaisin.

Jotkut osakkaat ovat yhtäkkiä vuokralaisen asemassa omistamassaan asunnossa, kun asunnon arvo on hävinnyt eikä pankki myönnä remonttilainaa.

0 kommenttia

Jätä kommentti

Kirjaudu

Tervetuloa! Kirjaudu sisään tunnuksillasi

Muista kirjautumiseni Unohtuiko salasana?

Lost Password

Kiinteistölehti

Kiinteistölehti